ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα και οικονομικές ανισότητες

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα και οικονομικές ανισότητες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2019, 11:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ήπειρος δεν είναι η φτωχότερη περιοχή, ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας, παρά το περί του αντιθέτου εύκολο πολιτικό αναμάσημα. Είναι από τις φτωχότερες της Ελλάδας, όντως, αλλά όχι η φτωχότερη.

Τα Γιάννενα από την άλλη, δεν είναι καν ανάμεσα στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 (το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος), διαθέτει ΑΕΠ 2,013 εκατ. ευρώ.

Αυτό το ποσό κατατάσσει το νομό Πάνω από όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (που κατά μέσο όρο έχει τριπλάσιο ΑΕΠ από την Ήπειρο), πάνω από τους δύο στους τέσσερις νομούς της Κρήτης (Λασίθι-Ρέθυμνο), από άλλους δύο νομούς της Θεσσαλίας (Καρδίτσα-Τρίκαλα) και πάνω από όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου (σημειωτέον ότι Αχαΐα και Ηλεία ανήκουν στη Δυτική Ελλάδα).

Αυτά τα στοιχεία λένε πολλές αλήθειες και μερικά… ψέματα. Καταρχάς, οι μέσοι όροι του ΑΕΠ συχνά δεν επιτρέπουν να φανούν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ περιοχών, αλλά και ανθρώπων φυσικά. Τα Γιάννενα έχουν τετραπλάσιο ΑΕΠ από τη Θεσπρωτία και σχεδόν τριπλάσιο από Άρτα και Πρέβεζα. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς την άνιση κατανομή του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι επίσης λογικό, υπολογίζοντας τον όγκο των τραπεζικών καταθέσεων στα Γιάννενα...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back