ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (10-16 Μαΐου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (10-16 Μαΐου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2022, 00:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας, από 10 έως 16 Μαΐου, στα Γιάννενα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις, όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:

10 Μαΐου

Σινεμά: «Μεσοτοιχίες» του Ταρέτο

H Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προβάλλει την ταινία «Mediaveras» (Μεσοτοιχίες) του Gustavo Tarreto την Τρίτη 10 Μαΐου, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Πρόκειται για την τελευταία ταινία του αφιερώματος «Πόλη αγάπη μου!».

Η υπόθεση:  Ο Μάρτιν είναι ένας 30χρονος web designer που χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να φέρει τον κόσμο κοντά του και να κρατήσει την πραγματική ζωή μακριά. Η Μαριάνα μετακομίζει σ' ένα γειτονικό κτίριο. Με σπουδές και όνειρα στην αρχιτεκτονική, έχει καταλήξει να σχεδιάζει βιτρίνες πολυκαταστημάτων και να μη σχεδιάζει τίποτα για το μέλλον. Μένει απλώς κλεισμένη σπίτι της. Έξω από τα διαμερίσματά τους το Μπουένος Άιρες πάλλεται. Μία μητρόπολη εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία ψάχνεις έναν ακόμα, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό που εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα.

Παίζουν: Χαβιέ Ντρόλας, Πίλαρ Λόπεζ ντε Αγιάλα, Ινές Εφρόν, Αντριάν Ναβάρο.

11 Μαΐου

Έκθεση: «Η ασημένια ζώνη» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη» διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς από την Τετάρτη 11 Μαΐου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Η έκθεση παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε η Μάρια Μπαχά για την εικονογράφηση του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της Χ. Μέγα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ. Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου έως 18 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

12 Μαΐου

Μουσική: Αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει αποσπάσματα από τις «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τους «Λιποτάκτες» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Συμμετέχουν: Ειρήνη Δόβα, τραγούδι, Νίκος Παπανικολάου, τραγούδι, Γεωργία Αναστάση, πιάνο, Ελευθέριος Καραγιάννης, πνευστά-ενορχήστρωση.

Ο δίσκος «Μικρές Κυκλάδες-Λιποτάκτες» κυκλοφόρησε το 1966. Τα τραγούδια του δίσκου: «Μικρές Κυκλάδες»- Μαρίνα, Η Μάγια, Το τριζόνι, Του μικρού βοριά, Τα ελληνάκια, Τα 'δατε τα μάθατε, Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα. «Λιποτάκτες»- Όμορφη πόλη, Δακρυσμένα μάτια, Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας, Χάθηκα.

13 Μαΐου

Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο

Συναυλία με έργα μουσικής δωματίου και με τίτλο «Διάλογοι» διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου. Θα συμμετέχουν μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου. Θα ερμηνευτούν έργα: Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Ράινεκε, Τζόπλιν, Κυδωνιάτη, Σκαλκώτα, Σοστακόβιτς κ.ά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Θέατρο: «Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης»

Η παράσταση «Έρως Μονόπτερος ο Πλάνης» σε σκηνοθεσία του Γεράσιμου Γεννατά έρχεται στα Γιάννενα, την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 21:15, στη «Σκηνή 125» της «Θεατρικής Συμπαιγνίας» (εντός του ΚΕΠΑΒΙ)

Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό βαριετέ για την τρέλα του έρωτα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο Γεράσιμος Γεννατάς και η Μάρια Φλωράτου εμπνέονται από τη μεγάλη ανατροπή που έφερε η πανδημία στην ζωή μας και συνθέτουν μια πρωτότυπη και διασκεδαστική κωμωδία. Ερμηνεία: Μάρια Φλωράτου.

Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος /10€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, 65+ και ΑμεΑ). Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 26510 37676 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: καφέ-μπαρ «Σκάλα», «Θεατρική Συμπαιγνία» & «Σκηνή 125» και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

13, 14, 15 Μαΐου

«Δείπνο Ηλιθίων» από το ΔΗΠΕΘΕ

Τελευταίες παραστάσεις για το «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ από την Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Το έργο σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα ανεβαίνει στις 21:00, στο Καμπέρειο Θέατρο.

 Νικόλας Γραμματικόπουλος, Γιολάντα Καπέρδα, Βίκτορ Μπενουζίλιο, Κατερίνα Σισίννι, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Χιώτης. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr. Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, 7€ μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών και 3€ κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ.

14 Mαΐου

Μουσική: Οι Κοινοί Θνητοί στο «Τριεθνές»

Οι Κοινοί Θνητοί παίζουν στο «Τριεθνές» στη Δωδώνη, στις 14 Μαΐου. «Δεν πιστεύουμε πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό» λένε οι ίδιοι.

Θα παρουσιάσουν τα κομμάτια τους με full μπάντα, διασκευασμένα σε rock, funk, reggae και άλλα στοιχεία από μουσικές που τους αρέσουν και τους εμπνέουν. Είσοδος: 12€, προπώληση: 10€, early birds 8€. Σημεία προπώλησης: Τριεθνές Δωδώνη, Φραπεδιξ Ναπ. Ζέρβα 67, Rocka Rolla Ναπ. Ζέρβα 2, Σφεντόνα Καλλαρη 31

Συναυλία του Δημήτρη Μυστακίδη

Τη μουσικο-θεατρική παράσταση «America» θα παρουσιάσει ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 21:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Θα υπάρξει τιμητική διαδικτυακή συμμετοχή της Νένας Βενετσάνου, η οποία θα μιλήσει για τη τη μελοποίηση των γυναικείων ποιητικών φωνών στη μεταπολεμική Ευρώπη και τις κοινωνικές παραμέτρους της Παιδείας και της Τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμοί», που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

14-15 Μαΐου

Χοροθέατρο: Poe~try

Η παράσταση χοροθεάτρου Poe~try ανεβαίνει στις 14-15 Μαΐου, στις 21:15, στο Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8).

Η παράσταση βασίζεται σε ένα διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Αθηνά Τσικνιά. Ερμηνεύουν η Ελεονώρα Ηλία και ο Γιάννης Κοντός. Η διάρκειά της είναι 60’. Τιμή εισιτηρίου: 12€ ταμείο, 10€ προπώληση, 8€ μειωμένο (ανέργων-εφήβων-παιδιών-65+. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Μωβ κουκουβάγια, viva.gr. Κρατήσεις θέσεων 6974865401.

15 Mαΐου

Σινεμά: «Τζο ο Λεμονάδας»

Tην τσέχικη ταινία «Τζο ο Λεμονάδας» (1964) του Λίιπτσκι προβάλλουν οι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Η προβολή της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο αφιερώματος στο τσέχικο νέο κύμα σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο της Αθήνας.

Η υπόθεση: Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει τη Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό. Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για εκπρόσωπο της εταιρίας που παράγει το ποτό…

15-16 Μαΐου

Σινεμά: «Η μεγάλη χίμαιρα»

Ένα αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο διοργανώνει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» μέχρι τις 6 Ιουνίου. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στον χώρο του σωματείου στην οδό Κουντουριώτη 31 (οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).

Στις 15 και 16 Μαΐου, στις 21:15, θα προβληθεί η ταινία «Η μεγάλη χίμαιρα» (1937) του Ζαν Ρενουάρ.

Η υπόθεση: Ένας αριστοκρατικής καταγωγής γάλλος αξιωματικός, ένας υπολοχαγός και ένας πλούσιος εβραίος αστός βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Παρά το διαφορετικό τους κοινωνικό υπόβαθρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς σχεδιάζουν να δραπετεύσουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back