Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για να μη μας ξεφύγουν τα σωματίδια της αιθαλομίχλης

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2017, 14:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με την αιθαλομίχλη των τελευταίων χρόνων –γέννημα θρέμμα, σε μεγάλο  βαθμό, της οικονομικής κρίσης-, οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων αποτελούν μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού για  μια πόλη. Στα Γιάννενα, υπάρχει από το 2008 μόνο ένας σταθμός μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας (στην Κιάφα). Εκτιμάται όμως ότι απαιτείται η ύπαρξη ενός δικτύου σταθμών οι οποίοι να απεικονίζουν με  μεγαλύτερη αξιοπιστία τις συγκεντρώσεις των αέριων και σωματιδιακών ρύπων στον αστικό ιστό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, η Περιφέρεια  Ηπείρου, μετά και το «πράσινο φως» που πήρε από το περιφερειακό συμβούλιο, θα καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση του εξοπλισμού αλλά και της λειτουργίας του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με συνολική δημόσια δαπάνη 150.000 ευρώ. Πέραν της επέκτασης του εξοπλισμού, το σημαντικό δεδομένο είναι ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα εξασφαλιστεί το κόστος λειτουργίας μέχρι το 2023.

Σήμερα, το κόστος αυτό (για τον έναν σταθμό) το πληρώνει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι δύο φορείς συνεργάζονται για τις μετρήσεις των ρύπων –μια συνεργασία που θα συνεχιστεί, όπως είπε και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back