Μια επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων επικαλέστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απόφασή της να μη χρηματοδοτήσει τελικά εγκεκριμένη από την αρμόδια επιτροπή πρόταση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με πρόεδρο τον καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκο.
H κα Μενδώνη επιχείρησε να εξηγήσει την απόφασή της από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Επί της ουσίας, η υπουργός υποστήριξε ότι πήρε πίσω την απόφαση χρηματοδότησης… για το καλό των Βλάχων.
«Η τυχόν αποδοχή της πρότασης θα συνίστατο γενεσιουργό αιτία για τη δημιουργία εντάσεων μεταξύ της ολότητας των σωματείων των Ελλήνων Βλάχων. Προς επίρρωση των όσων λέω, καταθέτω στα πρακτικά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων που εκπροσωπεί 121 συλλόγους και με θέμα ‘ενημέρωση περί εγραμματισμού της βλάχικης γλώσσας’» είπε. Κατά την τοποθέτησή της, χαρακτήρισε δε την Επιστημονική Εταιρία «μεμονωμένο σύλλογο» έναντι των 121 συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ενώ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι ο λόγος που η πρόταση δεν χρηματοδοτείται τελικά είναι γιατί υπήρξε αντίδραση από τους ίδιους τους Βλάχους.
Η κα Μενδώνη δεν αποδέχτηκε δε τα όσα μετέφερε στη Βουλή ο κ. Αρσένης περί «μυστικών υπηρεσιών» και περί «’πατριωτικής’ αλητείας» (τα οποία τα έχει θέσει ο κ. Νιτσιάκος σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες) αλλά και περί «ακροδεξιών κύκλων».
Για την υπουργό, «δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να βρούμε φαντάσματα για το τι μεσολάβησε».
Κατά τα άλλα, η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι «σύμφωνα με ειδικούς μελετητές –στην επιστήμη δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι με όλα- το βλαχικό ιδίωμα συνιστά δευτερεύον νεολατινικό προφορικό γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε στενό περιβάλλον, οικογενειακό κ.λπ. ενώ η κύρια, επίσημη γλώσσα στην παιδεία και στη διοίκηση ήταν ανέκαθεν η ελληνική..». «Αυτή ακριβώς η ιδιομορφία του βλάχικου ιδιώματος που ήταν αποκλειστικά προφορικό αποτελεί την αιτία της ατροφικής υπόστασης της βλαχικής γλώσσας και της μη εξέλιξής της σε γλώσσα ανεξάρτητη, ούτε καν σε διάλεκτο» είπε.
Επανέλαβε ότι οι Βλάχοι αποτελούν αναπόσπαστο κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας ότι τι τα ευεργετήματά τους κοσμούν την Αθήνα ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «σεβόμενη την ιστορία και τον πολιτισμό των Βλάχων, δεν θα ήθελα το υπουργείο Πολιτισμού να αποτελέσει αιτία πόλωσης των απανταχού Ελλήνων Βλάχων».