Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτα «πέρασε», μετά «κόπηκε»

Εικόνα του άρθρου Πρώτα «πέρασε», μετά «κόπηκε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2021, 16:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 13 Ιουλίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την απόφαση επιχορήγησης της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με 19.400 ευρώ για την υλοποίηση της πρότασης με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων».

Την πρόταση, με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, είχε υποβάλλει η Επιστημονική Εταιρία στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης από το υπουργείο Πολιτισμού προς επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

Τρεις μήνες μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού προχώρησε σε ορθή επανάληψη της απόφασης. Η ορθή αυτή επανάληψη δεν αφορούσε κάποια μικρή παράλειψη (όπως γίνεται συνήθως) αλλά τη μη έγκριση της επιχορήγησης της πρότασης της Επιστημονικής Εταιρίας. Τι άλλαξε; Αυτό διερωτάται και η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας, στην «ορθή επανάληψη» δεν δίνεται καμία εξήγηση. Γι’ αυτό και η Επιστημονική Εταιρία απέστειλε επιστολή ζητώντας εξηγήσεις για την εκ υστέρων απόρριψη της πρότασης. Και τα ερωτήματα που θέτει, είναι εύλογα: Προς τι αυτή η ανακολουθία; Τι συνέβη εντωμεταξύ; Ποιος ή τι παρενέβη και άλλαξε την απόφαση; Γιατί απαλείφθηκε μια πρόταση που είχε επιχορηγηθεί με όλο το ποσό που είχε ζητηθεί, χωρίς καμία περικοπή, όπως έγινε με πολλές άλλες προτάσεις, γεγονός που δείχνει την υψηλή αξιολογικά θέση που κατέλαβε στην κρίση της ομάδας εργασίας;

Σημειωτέον ότι η πρόταση είχε εγκριθεί αρχικά με τα εξής επιχειρήματα, σύμφωνα και με την Εταιρία: συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων».

Για τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, τίθενται ζητήματα και πατριωτικής αλλά και ατομικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας. Μάλιστα, τα ζητήματα αυτά, τα μέλη της Εταιρίας είναι αποφασισμένα, όπως δηλώνουν, να τα υπερασπιστούν σε όλα τα εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά παντός υπευθύνου.

Εκτός από τον κ. Νιτσιάκο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Ντίνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, η Ελένη Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, ο Νικόλαος Σιώκης, δρ. Ιστορίας Ελληνισμού ΑΠΘ, η Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη, λέκτορας Κοινωνικής/Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ansbach Γερμανίας, ο Θεοφάνης Δασούλας, δρ. Λαογραφίας, Μέλος ΕΔΙΠ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ο Σταμάτης Μπέης, ερευνητής β’ του Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.


* Φωτογραφία αρχείου: από την ημερίδα «Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης-Η περίπτωση της  βλάχικης γλώσσας» που είχε διοργανώσει η Επιστημονική Εταιρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Νοέμβριο του 2019 και η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη βλάχικη κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back