ΕΛΛΑΔΑ

Το ΓΕΩΤΕΕ διαφωνεί με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Εικόνα του άρθρου Το ΓΕΩΤΕΕ διαφωνεί με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2024, 13:51
ΕΛΛΑΔΑ

Tο ΓΕΩΤΕΕ με ανακοίνωσή του, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη συνολική του αντίθεση για το νόμο 4830/2021.

Παραπέμπει σε πέντε βασικές του θέσεις, από το 2021, λέγοντας ότι είναι λάθος η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί επιφέρει πλήρη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, με κορυφαίο και κρίσιμο παράδειγμα αυτό των ελέγχων των ζωοανθρωπονόσων.

Επίσης, χαρακτηρίζει «ακατανόητη» τη μεταφορά ενός «τόσου σημαντικού ψηφιακού εργαλείου σε ένα υπουργείο, το οποίο εκ της φύσης του δεν μπορεί να αξιολογήσει την πορεία της διαρκούς ενημέρωσης του μητρώου, να αξιοποιήσει τα δεδομένα του, να αναγνωρίσει έγκαιρα την ανάγκη βελτίωσής του κ.ο.κ».

Σημειώνει πως, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ κ.λπ «τίθενται πολλά ζητήματα ασυμβατότητας μιας τέτοιας ρύθμισης με τους υπάρχοντες ενωσιακούς κανονισμούς περί δημοσίων συμβάσεων. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία λειτουργίας και ελέγχου για όλες αυτές τις Μ.Κ.Ο. που θα διαχειριστούν δημόσιους πόρους (κονδύλια και δομές) και θα γίνουν εργοδότες των ιδιωτών - κτηνίατρων χωρίς κανέναν έλεγχο (συνθήκες εργασίας, αμοιβές, κ.ο.κ.)».

Για τη λήψη του γενετικού υλικού θεωρεί ότι «δεν θα έχει αποτελέσματα, ειδικά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε ως διαδικασία, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στους κτηνίατρους (λήψη δειγμάτων, αποστολή κ.λπ.) και αποδίδοντας τους μια πενιχρή αμοιβή για μια χρονοβόρα κτηνιατρική πράξη» Το ΓΕΩΤΕΕ αντιπροτείνει «θεσμοθέτηση κινήτρων για την στείρωσή των δεσποζόμενων ζώων και την πανελλαδική, συντονισμένη πληροφόρηση των ιδιοκτητών τους για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή».

Τέλος, τονίζει ότι «είναι λάθος η πλήρης κατάργηση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας του Ζώου και η αντικατάστασή του με ένα αντίστοιχο ηλεκτρονικό βιβλιάριο», στηρίζοντας τη «συνύπαρξη» ψηφιακών και εντύπων.

Όλη η ανακοίνωση είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back