Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γεωπάρκο Βίκου-Αώου κατά… πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Γεωπάρκο Βίκου-Αώου κατά… πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2020, 19:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, γιορτάζεται η «Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων». Στον εορτασμό αυτόν συμμετείχε και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου με διαδικτυακή προβολή και ανάδειξη της περιοχής, αλλά και με ένα εντατικό σεμινάριο γεωλογίας στα υψίπεδα του όρους Τύμφη με τη συμμετοχή σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Κόνιτσας (ειδικότητα «Συνοδοί βουνού») και συνεργατών του Εργαστηρίου Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το σεμινάριο έγινε με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και στο  πλαίσιο της συνεργασίας της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. με την Περιφέρεια Ηπείρου στις 13 Ιουνίου και είχε θέμα: «Ασβεστόλιθοι και παγετώνες στα υψίπεδα της Τύμφης».

«Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την άλλη μεριά έχοντας υπόψη ότι το 2020 αντιστοιχεί αφενός στα 20 χρόνια ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και αφετέρου στα 10 χρόνια ίδρυσης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, δεν ήταν δυνατό τα γεωπάρκα να παραμείνουν σε πλήρη αδράνεια» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε ότι το κεντρικό σύνθημα για φέτος στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων είναι «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO-περιοχές ανθεκτικότητας» και πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα και Κύπρο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου: Ανακαλύψτε με ασφάλεια μνημεία της φύσης και του πολιτισμού», υποδηλώνοντας την ιδιαίτερη αξία αλλά και τη δυναμική των περιοχών αυτών να «αντισταθούν» σε σοβαρές διαταραχές, μία από τις οποίες είναι η φετινή πανδημία του κορονοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back