Στον χάρτη της Unesco, συμπεριλαμβάνονται 125 γεωπάρκα. Πέντα από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, κι ένα από αυτά στην Ήπειρο. Πρόκειται το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, που τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου αλλά και για τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name.
Στις 17 και 18 Μαΐου, στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco Ελλάδας και Κύπρου, στο οποίο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.
Από το συνέδριο αυτό, προέκυψε ότι παρά τη δυναμική που περικλείουν τα παγκόσμια γεωπάρκα, το θέμα της γεωδιατήρησης στη χώρα μας χρειάζεται ακόμα περισσότερα βήματα κυρίως όσον αφορά την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, της θεσμικής αναγνώρισης των σημαντικότερων γεωτόπων, της θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών, τον συντονισμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της ουσιαστικής στήριξης των ελληνικών γεωπάρκων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, χρήσιμη αποδεικνύεται η εμπειρία της Κύπρου όπου πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έχει συμβάλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία και διατήρηση πάνω από 100 σημαντικών γεωλογικών θέσεων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης η υπό αξιολόγηση από την Unesco περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης, καθώς και η πρόθεση άλλων περιοχών, όπως η Λαυρεωτική, η βόρεια Εύβοια, ο Όλυμπος, η Κεφαλονιά-Ιθάκη και η Σύρος από την Ελλάδα και η περιοχή του Ακάμα από την Κύπρο, για τη δημιουργία γεωπάρκων και κατάθεση σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.