ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια γνωριμία με τα παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου

Εικόνα του άρθρου Μια γνωριμία με τα παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2022, 14:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα το 3ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Από Ελλάδα και Κύπρο, παγκόσμια γεωπάρκα έχουν χαρακτηριστεί τα εξής: (α) Νήσος Λέσβος, (β) Ψηλορείτης, (γ) Χελμός-Βουραϊκός, (δ) Βίκος-Αώος, (ε) Σητεία, (στ) Γρεβενά- Κοζάνη, (ζ) Κεφαλονιά- Ιθάκη και (η) Τρόοδος.

Στόχοι του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου και των ιδιαίτερων γεωλογικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που τα χαρακτηρίζουν καθώς και η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας-βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και γενικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως επίσης και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. 

Ο ρόλος και η συμβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη επιδιώκεται να αναδειχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες: Την πρώτη ημέρα θα γίνουν παρουσιάσεις για τα 8 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι θεματικές ενότητες επικεντρώνονται στη γεωλογική κληρονομιά και στις περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στη γεω-εκπαίδευση, στο γεωτουρισμό, στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και απευθύνεται ιδίως σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και λοιπούς φορείς που ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Φρόντζου Πολιτεία» στις 3 Ιουνίου, στις 18:00, και στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στις 4 Ιουνίου, στις 21:00. Στις 5 Ιουνίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει  επίσκεψη-ξενάγηση των συνέδρων στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.», που είναι και ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη διοργάνωση συμμετέχουν το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, οι Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και Φορέων Λειτουργίας και Διαχείρισης Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back