dodoni back
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Η Γερμανία εμμένει σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Η Γερμανία εμμένει σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2023, 22:50
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά κράτη μέλη που συμμερίζονται τη θέση της Γερμανίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή για να συζητήσουν το θέμα.

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες που να είναι ίδιοι για όλους. Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά και για τη μείωση των επιπέδων του χρέους συνολικά», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι τώρα να βρεθεί συναίνεση πάνω στα τεχνητά θέματα.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους κάτω από το 60% σε σχέση με το ΑΕΠ - όρια που πολλές κυβερνήσεις υπερβαίνουν μετά από χρόνια έντονων δαπανών για την άμβλυνση μιας σειράς αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων. Τα όρια, λόγω της πανδημίας είχαν αμβλυνθεί.

Η ΕΕ σκοπεύει να θέσει τους κανόνες και πάλι σε πλήρη ισχύ στις αρχές του 2024, αλλά μόνο αφού μεταρρυθμιστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπίσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η αναθεώρηση έχει πυροδοτήσει μια ιδεολογική μάχη μεταξύ των κρατών μελών, η οποία παίχτηκε σε κοινή θέα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

«Το πραγματικό σημείο διαφωνίας είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν ή όχι αυτόματοι και ομοιόμορφοι κανόνες», δήλωσε ο Μπρουνό λε Μάιρε, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

«Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα όχι, διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν οικονομικό και πολιτικό λάθος», συνέχισε, επικαλούμενος τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

«Προσπαθήσαμε στο παρελθόν να έχουμε αυτόματους και ομοιόμορφους κανόνες. Αυτό οδήγησε σε ύφεση, οικονομικές δυσχέρειες (και) απώλεια παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουμε, δηλαδή περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη ευημερία και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξέφρασε μια διαμετρικά αντίθετη άποψη, ζητώντας μια ομοιογενή προσέγγιση που θα διασφαλίζει συγκρίσιμο βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλους τους τομείς.

«Κατά την άποψή μας, οι αυτόματοι κανόνες είναι πολύ OK και χρειάζονται», δήλωσε ο Λίντνερ, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον είχε ρωτήσει σχετικά με τα σχόλια του Λε Μάιρε.

«Χρειαζόμαστε μια πολυμερή προσέγγιση, χρειαζόμαστε ίση μεταχείριση, χρειαζόμαστε αριθμητικά σημεία αναφοράς και χρειαζόμαστε μια κοινή εγγύηση».

Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να έχει «πολύ μεγάλο περιθώριο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις της με τα κράτη μέλη όσον αφορά τη δημοσιονομική συμμόρφωση.

«Η Γερμανία δεν είναι μόνη της με τις ανησυχίες της», σημείωσε.

Πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Λίντνερ, μαζί με 10 ομολόγους του, δημοσίευσε ένα κείμενο με το οποίο υποστηρίζει την ανάγκη θέσπισης κανόνων που να εφαρμόζονται «εξίσου» σε όλες τις χώρες και να διασφαλίζουν μια «ρεαλιστική, έγκαιρη και επαρκή» μείωση των ελλειμμάτων και των επιπέδων χρέους.

Το άρθρο υπογράφεται από τους υπουργούς της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αυξάνονται επ' αόριστον τα επίπεδα του χρέους από κρίση σε κρίση. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε μόνιμα τα δημόσια οικονομικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, το χρέος είναι χρέος. Οι κεφαλαιαγορές δεν ενδιαφέρονται για τα κίνητρα ανάληψης χρέους, όσο αξιόλογα και αν είναι αυτά».

Με πληροφορίες από Euronews, Reuters. Στη φωτογραφία ο Κρίστιαν Λίντνερ (αριστερά) συνομιλεί με τον Μπρουνό λε Μάιρε (δεξιά)/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3