Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συζητά στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Συζητά στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2018, 21:44
ΚΟΣΜΟΣ

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία συζητά με τους συμμάχους της η Γερμανία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως είπε η Γερμανία συζήτησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ευρωπαίους συμμάχους της το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμιξής της, αν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον του μεγάλου προπυργίου των ανταρτών στην Ιντλίμπ, η οποία υφίσταται τώρα σφοδρούς συριακούς και ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση», είπε ο Ζάιμπερτ στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του κοινοβουλίου.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Νωρίτερα η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες δήλωσε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να εγκρίνει οποιαδήποτε συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο πεδίο σύγκρουσης στην κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Το SPD δεν πρόκειται να συμφωνήσει -είτε στο κοινοβούλιο είτε στην κυβέρνηση- στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στη Συρία», είπε η Νάλες. «Υποστηρίζουμε τον υπουργό Εξωτερικών στις προσπάθειές του να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση μέσω συνομιλιών με την Τουρκία και τη Ρωσία».

Η Bild έγραψε σήμερα πως Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας συναντήθηκε με τον νέο ακόλουθο άμυνας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενη υποστήριξη της Γερμανίας σε μια στρατιωτική συμμαχία εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την Bild, αξιωματούχοι της Γερμανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν διάφορες επιλογές, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου γερμανικά μαχητικά να βοηθήσουν στην αποτίμηση ζημιών στη μάχη ή να ρίξουν βόμβες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.


BILD: ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Η συμμετοχή της Γερμανίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση παραμένει ένα ευαίσθητο και βαθιά αντιδημοφιλές θέμα δεδομένου του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας. Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα έθετε επίσης τη Γερμανία σε ευθεία πορεία σύγκρουσης με τον κύριο υποστηρικτή του Άσαντ, τη Ρωσία, για πρώτη φορά.

Η Bild ανέφερε πως η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι σε τέτοια πλήγματα θα ληφθεί από τη Μέρκελ, η οποία είχε αποκλείσει τον Απρίλιο του 2018 τη συμμετοχή σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας από κοινού με δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έπειτα από μια προηγούμενη χρήση χημικών όπλων.

Ανέφερε πως το κοινοβούλιο θα ενημερωθεί για τη συμμετοχή σε στρατιωτική δράση αφού γίνει, στην περίπτωση που απαιτηθεί εσπευσμένη δράση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν πως είναι σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, τα ενδεχόμενα σενάρια κρίσης και τις επιλογές κοινής δράσης.

«Ο σκοπός είναι τα μέρη της σύγκρουσης... να αποφύγουν την κλιμάκωση μιας ήδη τρομερής κατάστασης... Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων τα οποία έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση Άσαντ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back