ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συνεργάτης ευρωβουλευτή συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Συνεργάτης ευρωβουλευτή συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 11:48
ΚΟΣΜΟΣ

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν βοηθό ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD ) ως ύποπτο για «μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση» κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. 

Τον Ιανουάριο του 2024, ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει διαβιβάσει επανειλημμένα πληροφορίες σχετικά με διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πελάτη του στην υπηρεσία πληροφοριών. Φέρεται επίσης να κατασκόπευε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών κινεζικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Ο εργαζόμενος, Jian G, φέρεται να ήταν βοηθός του κορυφαίου υποψηφίου του AfD για τις ευρωεκλογές, Maximilian Krah.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύποπτος ενδέχεται να έχει διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS).

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε διαμερίσματα που συνδέονται με τον ύποπτο.

Υποστηρίζεται ότι το άτομο εργάζεται για τον Krah, εν ενεργεία Γερμανό ευρωβουλευτή, από το 2019. Ο κατηγορούμενος ζει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Δρέσδη, ανέφεραν οι γερμανικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς.

Ο κατηγορούμενος επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας αργότερα την Τρίτη. Το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης και θα επιτρέψει την προφυλάκιση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι οι κατηγορίες για κατασκοπεία είναι «εξαιρετικά σοβαρές».

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε κατασκοπεία για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε αυτό αποτελεί επίθεση εκ των έσω στην ευρωπαϊκή δημοκρατία», ανέφερε η Φέιζερ σε δήλωσή της.

«Όποιος απασχολεί ένα τέτοιο μέλος του προσωπικού φέρει επίσης ευθύνη», πρόσθεσε. «Η υπόθεση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί με ακρίβεια. Πρέπει να φωτιστούν όλες οι συνδέσεις και το παρασκήνιο».

Το κόμμα AfD δήλωσε ότι η σύλληψη είναι «πολύ ανησυχητική».

«Καθώς δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω έρευνες από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Michael Pfalzgraf. 

Η σύλληψη έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά το ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Κίνα, προκειμένου να πιέσει το Πεκίνο να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στη γειτονική Ρωσία στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη τριών Γερμανών υπηκόων με την υποψία ότι συνεργάζονταν με την MSS για την παράδοση τεχνολογίας που θα μπορούσε να έχει στρατιωτική χρήση.

Με πληροφορίες από DW


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back