πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρώτες απελάσεις Αφγανών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Πρώτες απελάσεις Αφγανών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2024, 13:49
ΚΟΣΜΟΣ

Μια πτήση απέλασης προς το Αφγανιστάν αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλε της Γερμανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας. 

Πρόκειται για την πρώτη απέλαση Αφγανών πίσω στην πατρίδα τους από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.

«Πρόκειται για Αφγανούς υπηκόους, όλοι τους καταδικασμένοι παραβάτες που δεν είχαν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία και εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντολές απέλασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστρεϊτ. 

Αεροσκάφος τσάρτερ της Qatar Airways που μετέφερε 28 Αφγανούς παραβάτες που είχαν μεταφερθεί από διάφορα γερμανικά κρατίδια αναχώρησε από τη Λειψία, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας, με προορισμό την Καμπούλ στις 6:56 π.μ. (0456 GMT).  

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ευχαρίστησε τους «βασικούς περιφερειακούς εταίρους» για την υποστήριξή τους. Πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται και άλλες τέτοιες απελάσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, η πτήση απέλασης ήταν το αποτέλεσμα δύο μηνών μυστικών διαπραγματεύσεων με τον διαμεσολαβητή Κατάρ.

Η Γερμανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η απευθείας διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν, ορισμένοι από τους αξιωματούχους των οποίων υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, θεωρείται ευρέως προβληματική.

Το Βερολίνο είχε σταματήσει να επιστρέφει ανθρώπους στο Αφγανιστάν λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021.

Ακροδεξιά ατζέντα

Μια πολιτική συζήτηση σχετικά με τους κανόνες για το άσυλο και την απέλαση έχει ξεκινήσει στη Γερμανία ενόψει των εκλογών στα κρατίδια. 

Η Θουριγγία και η Σαξονία, δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις, διεξάγουν εκλογές την Κυριακή.

Στον απόηχο της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Μανχάιμ στα τέλη Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η απέλαση των πιο επικίνδυνων εγκληματιών και υπόπτων για τρομοκρατία στο Αφγανιστάν και τη Συρία θα είναι και πάλι δυνατή.

Η συζήτηση έγινε όλο και πιο έντονη μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό οκτώ στην επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για τα 650 χρόνια του Σόλινγκεν. Ο ύποπτος είναι ένας αποτυχημένος αιτών άσυλο από τη Συρία.

Με πληροφορίες από DW. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3