ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αναζητούν συνεργάτες των ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αναζητούν συνεργάτες των ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2021, 01:09
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν «καταλόγους προτεραιότητας» με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.


«Στοχευμένες επισκέψεις»

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν «στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα» στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, λέει η έκθεση.

Όπως περιγράφει, οι αντάρτες «φιλτράρουν» τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Με χθεσινή ημερομηνία, η έκθεση συντάχθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες «σύμφωνα με τη σαρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης Κρίστιαν Νέλεμαν.

«Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις», συμπλήρωσε.

«Αυτό θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυά τους, τις μεθόδους τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές στο μέλλον», επισήμανε, επίσης, ο Κρίστιαν Νέλεμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ταλιμπάν «στρατολογούν ταχέως» νέους πληροφοριοδότες για να συνεργαστούν με το καθεστώς.


DW: Σκότωσαν συγγενή δημοσιογράφου

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, οι Ταλιμπάν σκότωσαν συγγενή ενός δημοσιογράφου που εργάζεται στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση.

Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν να τραπούν σε φυγή την τελευταία στιγμή και διαφεύγουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συντακτών μας από τους Ταλιμπάν είναι απίστευτα τραγική και δείχνει τον οξύ κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Πέτερ Λίμπουργκ.

«Οι Ταλιμπάν προφανώς διεξάγουν ήδη μια οργανωμένη αναζήτηση για δημοσιογράφους στην Καμπούλ και επίσης στις επαρχίες», πρόσθεσε. «Ο χρόνος εξαντλείται!».


Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Καμπούλ, την ώρα που η ισλαμιστική οργάνωση κάλεσε τους ιμάμηδες της χώρας να προτρέψουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους στο Αζανταμπάντ, στην ανατολική επαρχία Κουνάρ, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς πλησίον μιας πορείας στην Καμπούλ, όμως φάνηκε πως επρόκειτο για Ταλιμπάν που πυροβολούσαν στον αέρα.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν προέτρεψαν σε ενότητα ενόψει των αυριανών προσευχών και ζήτησαν από όλους τους ιμάμηδες στην Καμπούλ και τις επαρχίες της χώρας να πείσουν τους πολίτες να μην επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.

 

Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ κι ενώ εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές εκεί, είπαν ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν. Οι θάνατοι προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε από ποδοπατήματα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν.

Σήμερα, ένοπλοι πυροβόλησαν στον αέρα σε διάφορες εισόδους του αεροδρομίου, για να διαλύσουν πλήθη ανθρώπων, μεταξύ αυτών γυναίκες που είχαν στην αγκαλιά τους παιδιά. Δεν είναι σαφές εάν οι άνδρες που άνοιξαν πυρ ήταν Ταλιμπάν ή προσωπικό ασφαλείας που βοηθάει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν «κρατούν τον λόγο τους» παρέχοντας στήριξη στις ξένες δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους, είπε ένας αξιωματούχος τους.

«Διευκολύνουμε το ασφαλές πέρασμα όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back