ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας απειλεί την ένταξη στην ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Η ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας απειλεί την ένταξη στην ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 22:51
ΚΟΣΜΟΣ

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας απειλούν τη διαδικασία για την πιθανή ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι εντάσεις επισκίασαν μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής για τη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενη σε μια «αντεπίθεση στην ασφάλεια» τις τελευταίες εβδομάδες, η Μπέρμποκ υποστήριξε ότι «είναι σαφές σε όλους στην περιοχή ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή περιοχή εδώ μόνο εάν υπάρχει ασφάλεια και ελευθερία και σε ειρηνική συνύπαρξη».

Η Διαδικασία του Βερολίνου είναι μια πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ενθάρρυνση των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, να γίνουν μέλη της ΕΕ.

Η κ. Μπέρμποκ, η οποία βρέθηκε στα Τίρανα την Παρασκευή, δήλωσε ότι παρά τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας εκτοξεύτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυροβολισμών με περίπου 30 ένοπλους Σέρβους που οχυρώθηκαν σε ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι.

Ένας αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου και τρεις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

«Επειδή η ασφάλεια είναι τόσο κρίσιμη για τη Διαδικασία του Βερολίνου, και επειδή η ασφάλεια είναι τόσο κρίσιμη για τα περαιτέρω ευρωπαϊκά βήματα, και επειδή είδαμε πόσο γρήγορα οι εντάσεις, που στην πραγματικότητα ελπίζαμε να ξεπεραστούν, μπορούν να αυξηθούν ξανά, αποφασίσαμε επίσης από κοινού ως χώρες του ΝΑΤΟ ότι όσον αφορά την παρουσία της KFOR, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας εδώ», δήλωσε.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο από τον Απρίλιο και ότι η απόφαση ελήφθη πριν από την πρόσφατη βία.


Εκκλήσεις για νέες συνομιλίες

Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Σερβία μετά τη βία.

«Περιμένω μια σαφή στάση από τους παρόντες υπουργούς να καταδικάσουν την επιθετικότητα της Σερβίας και επίσης να αποφασίσουν συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε η Γκερβάλα σε συνέντευξή της στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο Γερμανός συνάδελφός της, ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για νέες συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι «το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης βρίσκεται στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, αν και κάποιοι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι όταν το ακούνε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back