ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός γεννιέται

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός γεννιέται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2018, 21:38
ΚΟΣΜΟΣ

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με τους σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το συμβόλαιο συνασπισμού (...) είναι το θεμέλιο της σταθερής κυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα μας και την οποία περιμένουν από εμάς πολλοί στον κόσμο», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η προγραμματική συμφωνία έχει επηρεαστεί πολύ από μας», δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς και έκανε λόγο για «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» και ειδικά για «κοινωνική αγορά εργασίας» και για καλύτερη πολιτική πρόνοιας.

«Πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.


ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα είναι ξανά καγκελάριος, θα πάρει τα υπουργεία Άμυνας, Οικονομίας, Υγείας και Αγροτικής Πολιτικής. 

Υπουργός Οικονομίας θα οριστεί ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, μετά την εκλογή του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Βουλής. Στο υπουργείο Άμυνας, η νυν υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να κρατήσει το πόστο της.

Το αδελφό κόμμα του CDU, οι Χριστιανοκοινωνιστές, θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της Αναπτυξιακής Βοήθειας και των Συγκοινωνιών, με τον επικεφαλής τους και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ να αναλαμβάνει το κρίσιμο λόγω προσφυγικού πόστο του υπουργού Εσωτερικών.

Το SPD θα πάρει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικογένειας, Περιβάλλοντος και Εργασίας. Ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα αναλάβει επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ωστόσο θα παραιτηθεί από την ηγεσία του SPD, με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Άντρεα Νάλες να τον διαδέχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back