Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεφύρι Πλάκας: Ένα βήμα τη φορά

Εικόνα του άρθρου Γεφύρι Πλάκας: Ένα βήμα τη φορά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2016, 22:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δρόμος προς την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας και της πολιτισμικής ταυτότητας των Τζουμέρκων ναι μεν ανοίγει, αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε το καταρχήν «ναι» για τη μεθοδολογία της αναστήλωσης του γεφυριού.Μιλώντας βέβαια με τεχνικούς όρους, θα πρέπει να γίνεται λόγος πια για «ανακατασκευή» κι όχι για «αναστήλωση». Κι αυτό επειδή η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, κινείται προς την κατεύθυνση μιας «μίξης» του παλιού υλικού με νέο. Για το τόξο του γεφυριού, που είχε άνοιγμα 40,20 μ. και ύψος στο κέντρο 19 μ., δεν θα χρησιμοποιηθούν, όπως δείχνουν τα πράγματα, όλα τα κομμάτια του γεφυριού που κατέρρευσε στη 1 Φεβρουαρίου του 2015. Κάτι που είναι εύλογο, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά είτε τα έχει πάρει το ποτάμι είτε είναι αναξιοποίητα.

Σε πρώτη φάση, αποφασίστηκε οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβουν την ανάσυρση από το ποτάμι των μεγάλων κομματιών. Μια αρκετά δύσκολη αποστολή λόγω του πολύ μεγάλου βάρους τους. Η ανάσυρσή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει όχι μόνο η σωστή εκτίμηση του υδραυλικού φορτίου, αλλά και κατά πόσο μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μεγάλη συζήτηση στη συνεδρίαση, στην οποία παράσταση έκαναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δημήτρης Μήτσης εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, έγινε για τη στήριξη των βάθρων. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε να γίνει μια μελέτη για την πασσάλωση, σύμφωνα με δήλωση του κ. Καχριμάνη στον «Τύπο», ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία του έργου.

Μία σημαντική εξέλιξη είναι ότι το έργο της αποκατάστασης του γεφυριού κρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ειδικό» και «κατεπείγον» έργο, διευκολύνοντας τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών αλλά και της χρηματοδότησης. Σημειωτέον ότι πρόκειται για γνωμοδότηση. Για την έγκριση του έργου ως «ειδικού» και «κατεπείγοντος» απαιτείται υπουργική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back