ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γέφυρα» αναστήλωσης για το αρχαίο θέατρο

Εικόνα του άρθρου «Γέφυρα» αναστήλωσης για το αρχαίο θέατρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2017, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την ελπίδα ότι δεν θα αργήσουν να πιάσουν δουλειά οι συντηρητές, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης,η συνέχιση του οποίου εξασφαλίστηκε μέσω του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ, «Ήπειρος 2014-2020») με 5 εκατ. ευρώ. 

Μια απαραίτητη προεργασία είναι όμως η εξεύρεση των κατάλληλων εργαλείων, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ. Και το κυριότερο εργαλείο βρέθηκε: Ένας ανυψωτικός μηχανισμός τύπου γερανογέφυρας ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοίλο του θεάτρου. Πρόκειται επί της ουσίας για μια «πατέντα»,η οποία πιστώνεται στον υπεύθυνο πολιτικό μηχανικό του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, στον Πέτρο Κατσούδα. Η εγκατάσταση του μηχανισμού αυτού πήρε το «πράσινο φως» την περασμένη εβδομάδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού. Μέσα στους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση της γερανογέφυρας μέσω διαγωνισμού. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσούδας, με τη βοήθεια της γερανογέφυρας αυτής θα μεταφερθούν από το κοίλο του θεάτρου προς το παρακείμενο στεγασμένο εργοτάξιο συνολικά 2000 αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία θα συντηρηθούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη σωστή τους θέση. Τα πλεονεκτήματα αυτού του μηχανισμού αφορούν μεταξύ άλλων την αυξημένη προστασία του μεταφερόμενου υλικού (η απόσταση μεταφοράς του υλικού είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην προηγούμενη φάση αποκατάστασης του θεάτρου), το μικρός κόστος σε σχέση με άλλες λύσεις και την αυξημένη παραγωγικότητα.

Βασικό πλεονέκτημά του είναι επίσης ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί αποτρεπτικά προς την επισκεψιμότητα της ορχήστρας του θεάτρου κατά τη διάρκεια των εργασιών στο κοίλο. «Αν επιλέγαμε έναν άλλου είδους γερανό, πέραν του κόστους, θα υπήρχε οπτική όχληση και θα καθιστούσε το θέατρο μη επισκέψιμο» τόνισε ο κ. Κατσούδας. 

«Το έργο αυτό αρχίζει να υλοποιείται και βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους και τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει ό,τι καλύτερο» επισήμανε ο κ. Σουέρεφ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει συστήσει μια ομάδα επίβλεψης με υπαλλήλους της.Υπενθυμίζεται ότι για τις εργασίες αποκατάστασης στο θέατρο που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια (από το 2000 μέχρι το 2015), είχε υιοθετηθεί ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης του έργου: αυτό της επιστημονικής επιτροπής. Οι κατά καιρούς επιστημονικές επιτροπές ήταν αυτές που έλυσαν το μεγαλύτερο ζήτημα με το αρχαίο θέατρο: Τον τρόπο αποκατάστασης. Μετά από πολλές συζητήσεις και αμφισβητήσεις,η χρήση τεχνητού λίθου για την αντικατάσταση του χαμένου υλικού εφαρμόστηκε ως η κατάλληλη λύση.

Με τη νέα φάση αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, θα γίνουν παρεμβάσεις στα πλαϊνά τμήματα της κατώτερης ζώνης και στις κεντρικές κερκίδες της μεσαίας ζώνης. Το όλο έργο προβλέπει και εργασίες αποκατάστασης στη Δυτική Στοά αλλά και άλλου είδους εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, όπως η εγκατάσταση συστήματος βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και άρδευσης πρασίνου, η τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας και η επέκταση του εσωτερικού δικτύου νερού και επέκταση του χώρου στάθμευσης,συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back