ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2023, 12:06
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη ανάπαυλα, μετά από 48 ημέρες συγκρούσεων, μεταξύ των ισραηλινών δηνάμεων και της Χαμάς, τέθηκε σε ισχύ.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία άρχισε στις 7 π.μ., περιλαμβάνει την απελευθέρωση αργότερα σήμεςρα 13 ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές. 

Επίσης θα διανεμηθεί πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία έχει καταληφθεί από ανθρωπιστική κρίση υπό τους εβδομαδιαίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι όλες οι εχθροπραξίες από τις δυνάμεις της θα σταματήσουν. Όμως ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τόνισε αργότερα ότι πρόκειται για «προσωρινή εκεχειρία».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι οι μάχες θα συνεχιστούν σύντομα και συνέστησε στους Παλαιστίνιους να μην προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη.

Οι πρώτοι όμηροι

Οι πρώτοι όμηροι, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένες γυναίκες, θα απελευθερωθούν στις 4 μ.μ., ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα ανέλθει σε 50 κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ-Ανσάρι στη Ντόχα. Όλοι είχαν συλληφθεί κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους 24 γυναίκες και 15 εφήβους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αντάλλαγμα για τους 13 ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ άρχισε να παραδίδεται στη Γάζα η βοήθεια που χρειαζόταν απεγνωσμένα. Μέχρι το πρωί, 60 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια είχαν περάσει από την Αίγυπτο στο συνοριακό σημείο Ράφα, σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές της Γάζας.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι 130.000 λίτρα ντίζελ και τέσσερα φορτηγά φυσικού αερίου θα παραδίδονται καθημερινά στη Γάζα και ότι 200 φορτηγά με βοήθεια θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά.

Η ισραηλινή υπηρεσία COGAT, η οποία είναι σύνδεσμος με τους Παλαιστίνιους για πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε ότι τέσσερις δεξαμενές καυσίμων και τέσσερις δεξαμενές μαγειρικού αερίου μεταφέρθηκαν από την Αίγυπτο σε ανθρωπιστικές ομάδες του ΟΗΕ στη νότια Γάζα μέσω της Ράφα.

Οι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο άρχισαν να επιστρέφουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.


Σύμφωνα με ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίπου στις 5 μ.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, 13 γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της διέλευσης της Ράφα, και παρελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι έλαβε επιβεβαίωση για την απελευθέρωση και 12 Ταϊλανδών εργατών

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι 12 Ταϊλανδοί βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ και οδηγούνται σε νοσοκομείο για εξετάσεις, ενώ πηγές που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι επίκειται τις επόμενες ημέρες η απελευθέρωση και άλλων Ταϊλανδών ομήρων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χαμάς δεσμεύθηκε να απελευθερώσει συνολικά 50 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Η απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back