ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2023, 13:29
ΚΟΣΜΟΣ

Μια ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται με ταχύς ρυθμούς στη Γάζα, καθώς οι παγιδευμένοι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους είναι αποκομμένοι από τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, αντιμετωπίζουν μια νέα ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η λωρίδα της Γάζας - ο παράκτιος θύλακας που ελέγχει η Χαμάς - έχει πληγεί από αεροπορικές επιδρομές από τότε που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ διέταξε «πλήρη πολιορκία» στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων, νερού και καυσίμων στον θύλακα. «Πολεμάμε βαρβάρους και θα απαντήσουμε αναλόγως», δήλωσε ο Γκαλάντ.

Ο Tariq Al Hillu, ένας 29χρονος κάτοικος της Al Sudaniya στη βόρεια Γάζα, περιέγραψε το απόλυτο χάος όταν οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά του το πρωί της Κυριακής.

«Τα μέλη της οικογένειάς μου άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν έξω από το σπίτι, ο καθένας από εμάς φεύγοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η γειτονιά του είχε καταστραφεί «χωρίς καμία προειδοποίηση».

Οι γείτονές του είχαν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια και μπορούσε να ακούσει τις εκκλήσεις τους για βοήθεια, είπε.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι έχει μετατρέψει 83 από τα σχολεία της στη Γάζα σε αυτοσχέδια καταφύγια, αλλά τη Δευτέρα είχαν ήδη φτάσει στο 90% της χωρητικότητάς τους, με περισσότερους από 137.000 ανθρώπους να προστατεύονται από τα ισραηλινά πλήγματα.

Σε αντίθεση με τις πόλεις στα νότια του Ισραήλ, η περιοχή δεν διαθέτει ειδικά καταφύγια ή αποθήκες που προστατεύουν τους πολίτες από τις αεροπορικές επιδρομές.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης, όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε μια έκταση 140 τετραγωνικών μιλίων. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την UNRWA.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Γάζας, το νερό, τα καύσιμα και ορισμένα από τα τρόφιμά της, επιβάλλει ήδη αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό στη Γάζα, αλλά συνήθιζε να επιτρέπει κάποιο εμπόριο και ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των δύο διαβάσεων που ελέγχει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν ήδη «εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες» και «τώρα θα επιδεινωθεί εκθετικά».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την έκκληση του Γκαλάντ για πλήρη πολιορκία ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας» και «εγκλήματος πολέμου».

Ο Ομάρ Σακίρ, περιφερειακός διευθυντής της HRW, δήλωσε στο CNN ότι τα σχόλια του Γκαλάντ ήταν «αποτρόπαια» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου».

Ο Σακίρ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η «σκόπιμη στόχευση αμάχων, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και η σύλληψη αμάχων ως ομήρων» αποτελούν επίσης «εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πολλές συγκρούσεις από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή το 2005. Οι συγκρούσεις έχουν συχνά λάβει χώρα μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών φατριών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Μια ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή, αν συμβεί, θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί.

Το Ισραήλ ελέγχει τη μετακίνηση των κατοίκων από τη Γάζα προς το Ισραήλ μέσω δύο διαβάσεων, του Ερέζ και του Κερέμ Σαλόμ, οι οποίες έχουν κλείσει.

Ορισμένα αγαθά, τρόφιμα και καύσιμα εισέρχονται επίσης στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ράφα είχε χτυπηθεί.

Σε προηγούμενους πολέμους μεταξύ της Χαμάς στη Γάζα και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επέτρεψε την είσοδο βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα και βοήθησε τους τραυματίες να εξέλθουν για περίθαλψη.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε την Κυριακή ότι ενώ τα περισσότερα καταστήματα στην περιοχή διατηρούν «αποθέματα τροφίμων ενός μηνός», τα αποθέματα αυτά «κινδυνεύουν να εξαντληθούν γρήγορα, καθώς οι άνθρωποι εφοδιάζονται υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης σύγκρουσης». Οι επανειλημμένες διακοπές ρεύματος εγκυμονούν επίσης τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων, ανέφερε.

Με πληροφορίες από CNN. Φωτογραφία: Amir Cohen/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back