ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισραήλ και ΗΠΑ αρνούνται κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Ισραήλ και ΗΠΑ αρνούνται κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 11:06
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα το βράδυ του Σαββάτου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 38 άτομα, καθώς οι εκκλήσεις του αραβικού κόσμου για κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα να αυξάνεται, διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο το Σάββατο, ζητώντας τον τερματισμό του σχεδόν μηνιαίου πολέμου.

Οι αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν το Σάββατο ότι περισσότεροι από 9.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας ομήρους περισσότερους από 240 άλλους.

Το Ισραήλ συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, θαλάσσης και εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αξιωματούχοι υγείας της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν μια ομάδα σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi στο κέντρο της Γάζας.

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Αμμάν το Σάββατο και πίεσαν την Ουάσινγκτον να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Αυτός ο πόλεμος θα παράγει μόνο περισσότερο πόνο για τους Παλαιστίνιους, για τους Ισραηλινούς, και αυτό θα μας σπρώξει όλους ξανά στην άβυσσο του μίσους και της απανθρωπιάς», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν. «Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει».

Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης απέρριψε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς, επιτρέποντας στην ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά.

Η Ουάσινγκτον είχε προτείνει τοπικές παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να φύγουν οι άνθρωποι από την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση αυτή όταν συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ.

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Δευτέρα την Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση, συνεχίζοντας το δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή μετά την αναζωπύρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης δεκαετιών.

Μιλώντας στη Σαγκάη, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες «έγκλημα πολέμου», προσθέτοντας: «Πρέπει να το τερματίσουμε αυτό αμέσως και να παράσχουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Η επίθεση και η πολιορκία του Ισραήλ έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον στενό παράκτιο θύλακα.

Ανησυχίες για τη Δυτική Όχθη

Η αύξηση της βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι το φλέγον παλαιστινιακό έδαφος θα μπορούσε να γίνει ένα τρίτο μέτωπο σε έναν ευρύτερο πόλεμο -εκτός από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώθηκε μετά τη σύγκρουση», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι το έθεσε την Παρασκευή στις συναντήσεις του με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η φετινή χρονιά ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, με περίπου 200 Παλαιστίνιους και 26 Ισραηλινούς να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, 121 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί.

Οι καθημερινές επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αν και οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back