ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2024, 20:00
ΚΟΣΜΟΣ

Τα ισραηλινά πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας την Κυριακή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να εγκρίνουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό τους.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες αλλού. Έχει επίσης ορκιστεί να επεκτείνει την επίγεια επίθεσή του κατά της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στην πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ.

Το πρώτο ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα σκότωσε έναν άνδρα, τη σύζυγό του και το 3χρονο παιδί τους, σύμφωνα με το κοντινό νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο παρέλαβε τα πτώματα. Η γυναίκα ήταν έγκυος και οι γιατροί έσωσαν το μωρό, ανέφερε το νοσοκομείο. Το δεύτερο χτύπημα σκότωσε 17 παιδιά και δύο γυναίκες από μια μεγάλη οικογένεια.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει σκοτώσει πάνω από 34.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον τα δύο τρίτα από αυτούς παιδιά και γυναίκες. Έχει καταστρέψει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Γάζας και έχει αφήσει πίσω του ένα κύμα καταστροφής. Περίπου το 80% του πληθυσμού της περιοχής έχει καταφύγει σε άλλα μέρη του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Η σύγκρουση, η οποία διανύει τον έβδομο μήνα της, έχει προκαλέσει περιφερειακές αναταραχές που φέρνουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με το Ιράν και τις συμμαχικές μαχητικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και το Ιράν αντάλλαξαν άμεσα πυρά αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών.

Στη Δυτική Όχθη

Οι εντάσεις αυξήθηκαν και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που σύμφωνα με τον στρατό επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου με μαχαίρι και όπλο κοντά στην πόλη Χεβρώνα της νότιας Δυτικής Όχθης νωρίς την Κυριακή. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι δύο νεκροί ήταν 18 και 19 ετών, από την ίδια οικογένεια. Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε, δήλωσε ο στρατός.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι περισυνέλεξε 14 πτώματα από ισραηλινή επιδρομή στον αστικό προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη που ξεκίνησε αργά την Πέμπτη. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τρεις μαχητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και ένα 15χρονο αγόρι. 

Ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε 14 μαχητές στον καταυλισμό και συνέλαβε οκτώ υπόπτους. Δέκα ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αξιωματικός της συνοριακής αστυνομίας τραυματίστηκαν.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στη Δυτική Όχθη, ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή, ανέφερε η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει μια παλαιστινιακή σημαία τοποθετημένη σε ένα χωράφι. Όταν την κλωτσάει, φαίνεται να ενεργοποιεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Τουλάχιστον 469 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών, οι οποίες συχνά προκαλούν μάχες με όπλα, ή σε βίαιες διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν νέες εκλογές για την αντικατάσταση του Νετανιάχου και μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να επιστραφούν όλοι οι όμηροι.

Φωτογραφία αρχείου/United Nations


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back