ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εκεχειρία 135 ημερών προτείνει η Χαμάς

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Εκεχειρία 135 ημερών προτείνει η Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2024, 12:50
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτυγχανόταν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρόταση της μαχητικής οργάνωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα για μια παρατεταμένη κατάπαυση των πυρών και έγινε δεκτή με ελπίδα και ανακούφιση στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπήρξε άμεση δημόσια απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας, διάρκειας 45 ημερών η καθεμία. Οι μαχητές θα ανταλλάσσουν τους εναπομείναντες ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Θα άρχιζε η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν πτώματα και λείψανα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια παρατεταμένη εκεχειρία.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει την αντιπρόταση της Χαμάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου αργότερα την Τετάρτη.

Η Ουάσινγκτον έχει θέσει τη συμφωνία για τους ομήρους και την εκεχειρία ως μέρος των σχεδίων για μια ευρύτερη επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, που θα οδηγήσει τελικά στη συμφιλίωση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων και στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Απόρριψη

Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει ένα παλαιστινιακό κράτος, το οποίο η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο βραβείο στην προσπάθεια του Ισραήλ να γίνει αποδεκτό από τους γείτονες στη Μέση Ανατολή, λέει ότι αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η διπλωματική ώθηση έρχεται σε μια περίοδο έντονων μαχών στη Γάζα, με το Ισραήλ να πιέζει για την κατάληψη της κύριας πόλης στο νότιο τμήμα του θύλακα, το Χαν Γιουνίς, και τις μάχες να αναζωπυρώνονται και στις βόρειες περιοχές που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει υποτάξει εδώ και μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη Ράφα, την πόλη κατά μήκος του συνοριακού φράχτη στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία τώρα είναι γεμάτη με περισσότερους από το μισό πληθυσμό της Γάζας, που βρίσκουν καταφύγιο κυρίως σε δημόσια κτίρια και αυτοσχέδιες σκηνές.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back