ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εγκλωβισμένοι στον μικροσκοπικό θύλακά τους, οι κάτοικοι

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Εγκλωβισμένοι στον μικροσκοπικό θύλακά τους, οι κάτοικοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2023, 14:08
ΚΟΣΜΟΣ

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Και, με εκατοντάδες ισραηλινά χτυπήματα να πέφτουν βροχή στον μικροσκοπικό θύλακά τους, δεν έχουν πού να τρέξουν.

Το παλαιστινιακό έδαφος, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης, βρίσκεται υπό πολιορκία από το Σάββατο σε έναν σχεδόν συνεχή βομβαρδισμό που σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Ο βομβαρδισμός αποτελεί αντίποινα για μια καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ από την κυβερνώσα ομάδα της Χαμάς στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας, ο οποίος λειτουργούσε κατά διαστήματα επί ημέρες, διακόπηκε χθες Τετάρτη αφού έμεινε από καύσιμα. Χωρίς ρεύμα, το νερό δεν μπορεί να αντληθεί στα σπίτια. Τη νύχτα επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, το οποίο διακόπτεται από πυροβολισμούς και από το φως των τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται ως φακοί.

Σε ένα νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, συγγενείς και φίλοι στήθηκαν έξω από το υπερφορτωμένο νεκροτομείο, όπου τα πτώματα ήταν απλωμένα στο πάτωμα επειδή τα ψυγεία ήταν γεμάτα ή δεν είχαν ρεύμα.

Οι πενθούντες ήθελαν απεγνωσμένα να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα γρήγορα πριν η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη καταβάλει το τίμημά της. Μίλησαν για λίγο πάνω από τα πτώματα, προσευχόμενοι για να αναπαυθούν οι ψυχές τους εν ειρήνη, πριν τα μεταφέρουν στους κοντινούς τάφους, με φορεία αν υπήρχαν, ή αλλιώς χωρίς.

Στα σύνορα της Λωρίδας, με την Αίγυπτο, αποκλεισμένα από τις αιγυπτιακές αρχές, οι άνθρωποι είπαν ότι ήταν παγιδευμένοι, αναφέρει το  Reuters. Φοβήθηκαν ότι τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει αντίποινα για τη φονικότερη επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών στην 75χρονη ιστορία της χώρας.

Αυτή η αιφνιδιαστική επιδρομή, που εξαπολύθηκε το Σάββατο, είδε μαχητές της Χαμάς να ξεσπούν από τη Γάζα και να σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους, αφήνοντας πτώματα διασκορπισμένα γύρω από ένα μουσικό φεστιβάλ και μια κοινότητα κιμπούτς. Δεκάδες Ισραηλινοί και άλλοι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηροι, ενώ ορισμένοι έχουν παρελάσει στους δρόμους.

Η επίθεση της Χαμάς προκάλεσε την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών κυβερνήσεων. Ο ιδρυτικός χάρτης της μαχητικής ομάδας του 1988 καλούσε στην καταστροφή του Ισραήλ και η ομάδα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ δεσμεύτηκε να εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, λέγοντας την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα εξαφανίσει τη Χαμάς «από προσώπου γης».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με γεννήτριες καυσίμων αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο δήλωσε ότι φοβάται ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων θα σταματήσουν επίσης, οδηγώντας σε αύξηση των αποβλήτων και των ασθενειών σε όλη την επικράτεια.

Η αυγή στη Γάζα φέρνει το θέαμα νέας καταστροφής, με μερικά ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν ισοπεδωθεί από τα πλήγματα.

Καθώς οι δρόμοι έχουν διαλυθεί από τους βομβαρδισμούς, οι εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας συχνά δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία των βομβαρδισμών και οι κάτοικοι πρέπει να απομακρύνουν οι ίδιοι τα συντρίμμια.

Η Χαμάς, ως η de facto κυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, διοικεί την αστυνομία, τα νοσοκομεία, την υπηρεσία ασθενοφόρων, καθώς και το τμήμα επειγόντων περιστατικών του πολίτη.

Τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν γίνει οι κύριοι χώροι καταφυγής για τους κατοίκους της Γάζας που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με οικογένειες να συνωστίζονται στις αίθουσες διδασκαλίας, άλλοι κοιμούνται σε στρώματα άλλοι σε κουβέρτες.

Σε ένα σχολείο στην πόλη της Γάζας, ο ήχος των εκρήξεων τρόμαζε τα παιδιά, κρατώντας τα ίδια και τους γονείς τους ξύπνιους. Πολλοί άνθρωποι κάθονταν έξω στην ύπαιθρο, φοβούμενοι ότι θα θαφτούν από τις αεροπορικές επιδρομές που κάνουν τηγανίτες στα τσιμεντένια κτίρια.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: UNRWA



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back