ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γαλλία: Όταν χορτοφαγικοί όροι «μπλέκονται» με κρεατοφαγικούς

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Όταν χορτοφαγικοί όροι «μπλέκονται» με κρεατοφαγικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2023, 13:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο διάταγμα κατά της χρήσης κρεατοειδών όρων όπως «μπριζόλα», «σχάρα» και «παϊδάκια» για την περιγραφή προϊόντων φυτικής προέλευσης.

Το τελευταίο της διάταγμα είναι «ένα ζήτημα διαφάνειας και ειλικρίνειας που ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες των καταναλωτών και των παραγωγών», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Οι αγρότες και οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος της Γαλλίας μάχονται εδώ και καιρό κατά όρων όπως «μπιφτέκι με βάση τα φυτά» ή «λουκάνικο για χορτοφάγους», υποστηρίζοντας ότι προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.

Αλλά ένα διάταγμα του 2022 που προστατεύει τέτοιες λέξεις ανεστάλη από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

Ενώ το εν λόγω δικαστήριο έχει ζητήσει καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από την τελική του απόφαση, το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι έχει ήδη ετοιμάσει ένα νέο νομοθετικό διάταγμα, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των δικαστών.

Το νέο σχέδιο διατάγματος, το οποίο ισχύει μόνο για προϊόντα που παρασκευάζονται και πωλούνται στη Γαλλία, απαγορεύει έναν κατάλογο 21 ονομασιών κρέατος για την περιγραφή προϊόντων με βάση τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των «μπριζόλα», «εσκαλόπ», «παϊδάκια», «ζαμπόν» ή «χασάπικο».

Ωστόσο, περισσότερες από 120 ονομασίες που σχετίζονται με το κρέας, όπως «μαγειρεμένο ζαμπόν», «πουλερικά», «λουκάνικο» ή «μπέικον», θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα δεν υπερβαίνουν μια ορισμένη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 6%.

Το διάταγμα έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο σε σχέση με τους λεπτομερείς κανόνες της για την επισήμανση των τροφίμων.

Ο Guillaume Hannotin, δικηγόρος της οργάνωσης Proteines France που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές εναλλακτικών προϊόντων για χορτοφάγους και vegan, δήλωσε ότι ο όρος «μπριζόλα φυτικής προέλευσης» χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Υποστήριξε ότι το νέο διάταγμα της Γαλλίας εξακολουθεί να παραβιάζει τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με την επισήμανση προϊόντων τα οποία - σε αντίθεση με το γάλα - δεν έχουν αυστηρό νομικό ορισμό και μπορούν να αναφέρονται με όρους που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν την επισήμανσή τους. Αφήνει επίσης ανοιχτή τη δυνατότητα για τους κατασκευαστές να πωλούν όλα τα αποθέματα προϊόντων που έχουν επισημανθεί πριν από την έναρξη ισχύος του, το αργότερο ένα έτος μετά τη δημοσίευση.

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters, AFP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back