ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οριακά επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Οριακά επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2023, 23:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέζησε οριακά από πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση σήμερα το βράδυ, αφού παρέκαμψε την κάτω βουλή για να προωθήσει μια βαθιά αντιδημοφιλή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ανακούφιση για τον Μακρόν: μια επιτυχής ψήφος δυσπιστίας θα είχε βυθίσει την κυβέρνησή του και θα είχε ενταφιάσει τη νομοθεσία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη.

Μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, επίσης δεν πέρασε.

Τώρα που και οι δύο προτάσεις απέτυχαν, το νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 θα γίνει νόμος. Με την αποτυχία και των δύο ψηφοφοριών, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να ανακληθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Mathilde Panot.

Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την πιο επικίνδυνη πρόκληση για την εξουσία του από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η ένατη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

«Θα ξανασυναντηθούμε την Πέμπτη», δήλωσε η Helene Mayans, του σκληρά αριστερού συνδικάτου CGT, σε συγκέντρωση στο κέντρο του Παρισιού. 

Στη συγκέντρωση ακούστηκαν αποδοκιμασίες μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συνθήματα όπως «απεργίες» και «αποκλεισμός». Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να διαδηλώσουν πέρα από την πλατεία όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Πηγή: BBC, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back