ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αυξάνεται η οργή κατά του Μακρόν

Εικόνα του άρθρου Γαλλία:  Αυξάνεται η οργή κατά του Μακρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2023, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι, οργισμένοι με την αύξηση, κατά δύο χρόνια, της ηλικίας συνταξιοδότησης, απέκλεισαν σήμερα Πέμπτη την πρόσβαση σε έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Roissy-Charles De Gaulle στο Παρίσι, στο πλαίσιο πανεθνικής διαμαρτυρίας.

Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν, σχολεία έκλεισαν, τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διακόπηκε, καθώς τα συνδικάτα συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τον συνταξιοδοτικό νόμο. 

Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση επιδεινώνεται ελαφρώς σε σχέση με τα καύσιμα, καθώς το 14% των πρατηρίων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου και το 7,13% είναι απολύτως κενά, έναντι 6% την Τρίτη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, παρά την κλιμακούμενη οργή σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον πρόεδρο είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε απεργία και στους δρόμους», δήλωσε ο Philippe Martinez, ο οποίος ηγείται του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.


Οργή

Οι περισσότερες διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να την περάσει από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τις εντάσεις, αλλά θέλει να προχωρήσει.

Πηγή: Reuters. Φωτογραφία: cgt.fr



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back