Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανυποχώρητοι Μακρόν, αντιπολίτευση και συνδικάτα

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Ανυποχώρητοι Μακρόν, αντιπολίτευση και συνδικάτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 23:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την Τετάρτη την οργισμένη αντίδραση των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όταν δήλωσε ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για αναδίπλωση ως απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια οργή.

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι μια ένατη ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών σε εθνικό επίπεδο την Πέμπτη θα προσελκύσει τεράστιο πλήθος ενάντια σε αυτό που περιέγραψαν ως «περιφρόνηση» και «ψέματα» του Μακρόν.

«Νομίζετε ότι μου αρέσει να κάνω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Αλλά δεν υπάρχουν εκατό τρόποι για να ισοσκελίσουμε τους λογαριασμούς ... αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη».

Οι διαδηλωτές σήμερα Τετάρτη, απέκλεισαν επίσης σιδηροδρομικούς σταθμούς στις νότιες πόλεις της Νίκαιας και της Τουλούζης.

«Μεταξύ ... των δημοσκοπήσεων και του γενικού συμφέροντος της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον», δήλωσε ο Μακρόν, καταγγέλλοντας την «ακραία βία», την οποία σε κάποιο σημείο συνέκρινε με την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.


Tα συνδικάτα 

Συνεργάτες του είχαν δηλώσει ότι η τηλεοπτική συνέντευξη θα αποσκοπούσε στο να «ηρεμήσουν τα πράγματα». Και ο Μακρόν, ενώ είπε ότι «δεν μετανιώνει», πρόσθεσε ότι ήθελε να βελτιώσει την τεταμένη σχέση του με τα εργατικά συνδικάτα και να τα εμπλέξει περισσότερο στις μελλοντικές αποφάσεις.

Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις έδειξαν ότι τα σχόλιά του μπορεί να είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ψέματα!», έγραψε στο Twitter ο μετριοπαθής, μεταρρυθμιστής Laurent Berger, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, κατηγορώντας τον Macron ότι «ξαναγράφει την ιστορία», αφού είπε ότι τα συνδικάτα δεν είχαν προσφέρει εναλλακτική λύση στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων και βίας αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του Γάλλου προέδρου από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Φούντωσε τις φλόγες», δήλωσε ο Laurent Delaporte, συνδικαλιστικός ηγέτης της CGT στο λιμάνι της Χάβρης, για τη συνέντευξη του Μακρόν. «Πώς μπορούμε να ακούσουμε ότι ο δρόμος δεν έχει καμία νομιμοποίηση;»


Συνέντευξη με ακροατές τους συνταξιούχους

Η συνέντευξη μεταδόθηκε στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων που παρακολουθούνται κυρίως από συνταξιούχους, τη μόνη δημογραφική ομάδα που δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη μεταρρύθμιση, για την οποία η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι δείχνει περιφρόνηση για τους εργαζόμενους.

«Προσβάλλει όλους τους Γάλλους, γενικά, όλους εκείνους που ... διαμαρτύρονται», δήλωσε η Λεπέν.

Ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Μακρόν να απολύσει την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία πρωτοστάτησε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Μακρόν την υποστήριξε και δήλωσε ότι της ανέθεσε να εργαστεί για νέες μεταρρυθμίσεις.

Reuters. Φωτογραφία: EPA/YOAN VALAT

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back