Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Galileo: Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης αρχίζει να εκπέμπει

Εικόνα του άρθρου Galileo: Το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης αρχίζει να εκπέμπει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2016, 22:04
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στην υπηρεσία των δημοσίων αρχών, των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών τέθηκε σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo. 

Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού για χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Galileo είναι πλήρως διαλειτουργικό με το GPS, αλλά θα προσφέρει ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο εντοπισμό θέσης για τους τελικούς χρήστες.

Σήμερα ο σχηματισμός του συστήματος Galileo αποτελείται από 18 δορυφόρους ήδη σε τροχιά. Ο πλήρης σχηματισμός προβλέπει συνολικά 30 δορυφόρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Αναλυτικότερα το Galileo θα αρχίσει να παρέχει, σε συνδυασμό με το GPS, τις παρακάτω δωρεάν υπηρεσίες:

• Στήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Σήμερα ο χρόνος που χρειάζεται για τον εντοπισμό κάποιου που έχει χαθεί στη θάλασσα ή στο βουνό είναι πολλές ώρες. Χάρη στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), κάποιος που πραγματοποιεί κλήση έκτακτης ανάγκης από συμβατό με το Galileo ραδιοφάρο μπορεί πλέον να εντοπιστεί και να διασωθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό του θα μειωθεί σε μόλις 10 λεπτά. 

Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί στη συνέχεια, μέσω ειδοποίησης του αποστολέα της κλήσης έκτακτης ανάγκης ότι έχει εντοπιστεί και ότι η βοήθεια βρίσκεται καθ' οδόν.

• Ακριβέστερη πλοήγηση για τους πολίτες: Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo θα είναι μια δωρεάν υπηρεσία ευρείας κατανάλωσης για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν τσίπσετ συμβατά με το Galileo τα οποία βρίσκονται σε έξυπνα τηλέφωνα ή είναι ενσωματωμένα σε συστήματα πλοήγησης οχημάτων. 

• Καλύτερος χρονικός συγχρονισμός για υποδομές ζωτικής σημασίας: Μέσω των ρολογιών υψηλής ακρίβειας, το σύστημα Galileo θα καταστήσει δυνατό τον πιο αδιάλειπτο συγχρονισμό των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών και των δικτύων διανομής ενέργειας, όπως των έξυπνων δικτύων. Αυτό θα βοηθήσει να λειτουργούν αποτελεσματικότερα.

• Ασφαλείς υπηρεσίες για τις δημόσιες αρχές: Το Galileo θα υποστηρίξει επίσης, μέσω της κυβερνητικής υπηρεσίας, τις δημόσιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και την αστυνομία. Θα παρέχει μια ιδιαίτερα ισχυρή και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία για κρατικούς χρήστες σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης ή σε καταστάσεις κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάλειπτο της παροχής υπηρεσιών.

Η δήλωση αρχικών υπηρεσιών του Galileo σημαίνει ότι οι δορυφόροι του Galileo και οι υποδομές στο έδαφος είναι πλέον έτοιμα προς χρήση. Τα σήματα αυτά θα είναι πολύ μεγάλης ακρίβειας, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, όπως το GPS.

Κατά τα επόμενα έτη, θα εκτοξευθούν νέοι δορυφόροι ώστε να διευρυνθεί ο σχηματισμός του προγράμματος Galileo, γεγονός που θα βελτιώσει σταδιακά τη διαθεσιμότητα του GALILEO σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020, όταν το Galileo θα επιτύχει πλήρη λειτουργική ικανότητα.

Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA) διαχειρίζεται τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) την ευθύνη για την εγκατάσταση του συστήματος και την τεχνική υποστήριξη για λειτουργικές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back