ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η σύνοδος κορυφής ξεκινά καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις της ΕΕ αναπροσαρμόζονται

Εικόνα του άρθρου G7: Η σύνοδος κορυφής ξεκινά καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις της ΕΕ αναπροσαρμόζονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2024, 11:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Επτά ξεκινά την Πέμπτη με συμφωνία επί της πρότασης των ΗΠΑ να στηρίξουν ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δίνοντας στο Κίεβο μια ισχυρή επίδειξη υποστήριξης, ακόμη και όταν η πολιτική σκακιέρα της Ευρώπης μετατοπίζεται προς τα δεξιά.

Διπλωμάτες επιβεβαίωσαν, αναφέρει το Associated Press ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία πριν καν οι ηγέτες προσγειωθούν στη νότια Ιταλία για την τριήμερη σύνοδο κορυφής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών και αναμένεται να υπογράψει ξεχωριστή διμερή συμφωνία για την ασφάλεια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πάπας Φραγκίσκος θα γίνει ο πρώτος Πάπας που θα απευθύνει ομιλία σε σύνοδο κορυφής της G7, προσθέτοντας μια δόση διασημότητας και ηθικού κύρους στην ετήσια συνάντηση που πραγματοποιείται φέτος στην ηλιόλουστη περιοχή Πούλια της Ιταλίας. Θα μιλήσει την Παρασκευή για τις υποσχέσεις και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναμένεται επίσης να ανανεώσει την έκκλησή του για ειρηνικό τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει τη χρήση των κερδών από τα περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να βοηθηθεί η Ουκρανία, και την έκδοση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κίεβο, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα απρόσμενα κέρδη από τα παγωμένα κεφάλαια.

Με τη Μέση Ανατολή, τη μετανάστευση και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) επίσης στη γεμάτη ατζέντα, η σύνοδος κορυφής της 13ης-15ης Ιουνίου στη νότια Ιταλία θα ήταν απαιτητική για τους ηγέτες στην καλύτερη περίπτωση, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς υποκύπτουν επίσης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα.

Οι ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη υποψηφιότητα για επανεκλογή τον Νοέμβριο, έφτασε στην Ιταλία την επομένη της καταδίκης του γιου του Χάντερ Μπάιντεν για ψέματα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών για να αγοράσει παράνομα ένα όπλο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ φαίνεται ότι θα χάσει την εξουσία στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας υποφέρουν από πολιτικές ήττες και οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες για τους πρωθυπουργούς του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πηγαίνει στη συνάντηση ενισχυμένη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αφού το ακροδεξιό κόμμα της είχε ακόμη ισχυρότερη επίδοση στις ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου απ' ό,τι στις εκλογές του 2022 που την έκαναν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας. 

Οι ηγέτες των δύο άλλων μελών της G7 της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν τα πήγαν σχεδόν το ίδιο καλά, κλονισμένοι μετά την ισχυρή παρουσία των σκληροδεξιών κομμάτων στην ψηφοφορία. Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είδε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία να κερδίζει τους Σοσιαλδημοκράτες του.

Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διοργανώτρια Ιταλία έχει προσκαλέσει αρκετούς Αφρικανούς ηγέτες. Προσκλήσεις έχεουν λάβει, επίσης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί, και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως συμβαίνει με κάθε G7, μια σειρά από ακτιβιστές κατά του παγκόσμιου πολέμου, του πολέμου και του κλίματος οργανώνουν διαμαρτυρίες γύρω από το χώρο της συνόδου κορυφής, αλλά μακριά από το σημείο όπου συναντώνται οι ηγέτες. Μια ομάδα διοργανώνει ένα «δείπνο για τους φτωχούς» το βράδυ της Παρασκευής, ζητώντας «ειρήνη, τα δικαιώματα των λαών και ενάντια στους Big 7 που ισχυρίζονται ότι αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου και του πλανήτη μας».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3