Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

«G20, μια φάρσα»

Εικόνα του άρθρου «G20, μια φάρσα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2017, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πρωτεύουσα της παγκόσμιας διπλωματίας για δύο ημέρες μετατρέπεται το Αμβούργο με οικοδέσποινα την Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «ανάμεσα στα μεγάλα Εγώ», όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά ορισμένους συμμετέχοντες η Süddeutsche Zeitung,  για να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ  επιτυχίας.


Να σωθεί η Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή

«Είναι γνωστό ότι η Άγκελα Μέρκελ ξέρει να λύνει πολύπλοκες καταστάσεις», υποστηρίζει ο σχολιαστής της εφημερίδα του Μονάχου. «Τις ‘αποσυναρμολογεί' και τις επεξεργάζεται τη μία μετά την άλλη. Υπό αυτό το πρίσμα είχε διμερείς επαφές με ορισμένους από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές. Ήδη χθες, πριν από την  άφιξή του στο Αμβούργο, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να ανακατέψει τη διοργάνωση. Κατηγόρησε τη Ρωσία για αποσταθεροποιητική στάση και την Κίνα ότι διευρύνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Β. Κορέα αντί να κάνει ενέργειες εναντίον του επιθετικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Με τις κατηγορίες αυτές ο αμερικανός πρόεδρος δυσκολεύει την οικοδέσποινα. Η Μέρκελ θα πρέπει να ισορροπήσει. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ΗΠΑ, παραδοσιακός εταίρος της Γερμανίας, από την άλλη βρίσκονται τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σι Τζιπίνγκ, που στήριξαν την ατζέντα της G20 της καγκελαρίου με τρόπο πολύ πιο ξεκάθαρο από όσο έχει γίνει μέχρι σήμερα» περιγράφει ο αρθογράφος το δίλημμα της καγκελαρίου.

Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου προεξοφλεί ότι πολλά από τα σημεία της ατζέντας δεν πρόκειται επιτευχθούν. «Αντί για φεστιβάλ δημοκρατίας το Αμβούργο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη περιοχή απαγόρευσης των διαδηλώσεων. (...) Σε ένα από τα βασικά θέματα της G20, όπως είναι η τιθάσευση των διεθνών αγορών, δυστυχώς η προσπάθεια δεν γίνεται τόσο ώστε να σημειωθεί πρόοδος όσο να διατηρηθούν οι κεκτημένες επιτυχίες. Ωστόσο, στην προστασία του κλίματος είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ηγέτες να υπερασπιστούν τη Συμφωνία των Παρισίων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Προϋπόθεση της επιτυχίας, όπως και σε όλα θέματα, η διεθνής συνεργασία, και υπό αυτήν την έννοια οι διαπραγματεύσεις στην G20 μπορεί να είναι πολύ βοηθητικές. Στόχος δεν θα πρέπει να είναι μια συμφωνία πάση θυσία. Οι προοδευτικές χώρες θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να τολμήσουν σκληρές αντιπαραθέσεις με όσους βάζουν εμπόδια, καταγράφοντας εν ανάγκη τη διαφωνία και στην τελική διακήρυξη. Θα ήταν μοιραίο, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Τραμπ, να συμφωνηθεί μια αδύναμη διακήρυξη που θα άφηνε αμφιβολίες για τους στόχους της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή. Η σαφήνεια είναι πιο σημαντική από την ομοφωνία», επισημαίνει ο σχολιαστής.


«Σαν να τελείωσε χθες ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος»

Απαισιόδοξες και οι προβλέψεις στο σχόλιο του Spiege Online. Στο άρθρο του με τον τίτλο «G20, μια φάρσα» υποστηρίζει ότι η συνάντηση κορυφής του Αμβούργου δεν πρόκειται να φέρει τον κόσμο ένα βήμα πιο μπροστά στον αγώνα κατά της πείνας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. 

«Τα τεταμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο της Μέρκελ χθες ίσως να καταγράφουν ένα μομέντουμ» σημειώνει ο σχολιαστής του, «η εικόνα ωστόσο αποτελεί προάγγελο του τι περιμένει σε αυτή τη συνάντηση κορυφής τους ισχυρους της γης, ένα σόου χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. 

Παρά την καλή θέληση της οικοδέσποινας να συζητηθούν το κλίμα, η βοήθεια για την Αφρική, η καταπολέμηση των επιδημιών και περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες, δεν αλλάζει το ότι πρόκειται για συνάθροιση ενός κλαμπ ελίτ που το μόνο σχεδόν που το ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός».

Το περιοδικό, στην ιστοσελίδα του, αναδεικνύει και μιαν άλλη πτυχή μέσα από το πρίσμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. «Όταν πριν από τρία χρόνια έγινε σαφές ότι η Γερμανία θα διοργάνωνε την G20, έμοιαζε σαν ένα καταπληκτικό προεκλογικό δώρο», σημειώνει ο σχολιαστής. 

«Η σοφή γερμανίδα ηγέτιδα ανάμεσα στους παγκόσμιους εταίρους της που ατενίζουν τα παγκόσμια προβλήματα με κοινές λύσεις στα τσεπάκια τους: Αυτή η ελπίδα δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ήδη χθες στην Πολωνία ο Τραμπ, με μια εντυπωσιακή πολεμική ομιλία, διαβεβαίωνε για τη στήριξη της χώρας του. Περιέγραψε τόσο λεπτομερειακά την αντίσταση των Πολωνών εναντίον των γερμανών κατακτητών που νόμιζε κανείς ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε μόλις χθες. Είπε ότι η Πολωνία είναι η καρδιά της Ευρώπης και μαζί έστειλε ένα μήνυμα προς την οικοδέσποινά του στο Αμβούργο, ότι ‘εσείς οι Γερμανοί δεν είστε’».

Πηγή: Deutsche Welle/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back