Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γ. Μυλωνάς: Ο άνθρωπος που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου Γ. Μυλωνάς: Ο άνθρωπος που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 01:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

O Γιώργος Μυλωνάς (1919-1998) ήταν ένας πολιτικός που, αν και δεν καταγόταν από την περιοχή της Ηπείρου, άφησε το στίγμα του στα Γιάννενα. Ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Τον άνθρωπο αυτόν αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Ιωαννιτών με τη φιλοτέχνηση μιας προτομής του. Προς τιμή του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει δώσει το όνομά του στην αίθουσα τελετών της πανεπιστημιούπολης.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγνώρισε ότι ο Δήμος έχει αργήσει ήδη πολύ να τιμήσει αυτόν τον άνθρωπο και πολιτικός, ενώ έδωσε και έναν πιο προσωπικό τόνο στην όλη υπόθεση, καθώς ο Γιώργος Μυλωνάς ήταν ο νονός του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, το πιο ιδανικό σημείο για την τοποθέτηση της προτομής είναι έξω από το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Ωστόσο, η κακή κατάσταση και εικόνα του κτιρίου, δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Γι’ αυτό και, όπως είπε, θα προτιμηθεί κάποιο άλλο σημείο της πόλης. «Και όταν αποκατασταθεί το κτίριο, θα μεταφερθεί εκεί η προτομή» τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Γιώργος Μυλωνάς είχε εκλεγεί βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1963 και του 1964 με την Ένωση Κέντρου. Είχε αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Προεδρίας αρχικά και υφυπουργού Παιδείας στη συνέχεια. Ως ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρο και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», κατά τη δικτατορία, συνελήφθη και εξορίστηκε στην Αμοργό. Το 1969, κατάφερε να αποδράσει (με περιπετειώδη τρόπο), συνεχίζοντας την αντιδικτατορική του δράση από τη Γενεύη. Το 1973, έγραψε στα αγγλικά ένα κείμενο με τίτλο «Η Απόδραση από την Αμοργό» όπου αφηγείται τα όσα βίωσε στην εξορία αλλά και το χρονικό της απόδρασης.

Η περιπέτειά του αυτή αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του Ηλία Κουλουκουντή (συζύγου της κόρης του Μυλωνά, ο οποίος οργάνωσε την απόδραση) «Η Συνωμοσία της Αμοργού» (2012) και για την ταινία «Απόδραση από την Αμοργό» (2015) του Στέλιου Κούλογλου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back