ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη, τα αποθέματα και οι τσουχτεροί λογαριασμοί

Εικόνα του άρθρου Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη, τα αποθέματα και οι τσουχτεροί λογαριασμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2023, 11:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη το χειμώνα δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ωστόσο οι καταναλωτές θα παραμείνουν κολλημένοι στην πληρωμή σημαντικά υψηλότερων τιμών από ό,τι συνήθιζαν.

Μια κατάσταση κρίσης αποφεύχθηκε τον περασμένο χειμώνα, μετά από έναν αγώνα για την εξεύρεση νέων προμηθευτών, την επαναλειτουργία παλαιών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και την εφαρμογή πρωτοβουλιών για τη μείωση της κατανάλωσης σε ορισμένες ενεργοβόρες περιοχές, καθώς οι ροές από τη Ρωσία στέρεψαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Moody's αυτόν τον μήνα, η ΕΕ είχε υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου σε ποσοστό ρεκόρ περίπου 97,5% στα τέλη Νοεμβρίου 2023, γεγονός που σημαίνει πολύ χαμηλό κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα.

Η Moody's αναμένει ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο 55% στο τέλος Μαρτίου 2024.

Ο… λογαριασμός

Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς», διαπιστώνει η έκθεση.

Η ενέργεια ήταν μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις που τράβηξαν προς τα κάτω τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, αφού αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή που υπέστησαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός ήταν 2,4% τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη, με την ενέργεια να παρουσιάζει αποπληθωρισμό 11,5% σε ετήσια βάση, ακόμη και όταν η έκταση των αυξήσεων των τιμών απλώς μετριάστηκε σε όλους τους άλλους τομείς.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Factset, η Moody's διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο τους για την περίοδο 2015-2019 - και προβλέπει ότι θα παραμείνουν πάνω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το 2031. Το 2020 και το 2021, οι τιμές ήταν κάτω από τον μέσο όρο.

«Τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να είναι ιστορικά πολύ υψηλά», δήλωσε στο CNBC ο James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Energy Aspects.

Οι τιμές χονδρικής είναι συνολικά περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερες από ό,τι κατά μέσο όρο το 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν ιστορικά, δήλωσε ο Waddell.

Η Moody's αναφέρει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ευμετάβλητες κυρίως λόγω των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίοι αντανακλούν την εγγενή ευπάθειά τους σε διαταραχές του εφοδιασμού».

Πρόσθετη μεταβλητότητα έχει προκύψει μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου και έχει οδηγήσει τις τιμές spot φυσικού αερίου υψηλότερα, παρά τη σχετική απόσταση της Ευρώπης από τη σύγκρουση, λένε οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από CNBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back