ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Moody's υποβαθμίζει αμερικανικές τράπεζες

Εικόνα του άρθρου Η Moody's υποβαθμίζει αμερικανικές τράπεζες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2023, 12:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών τη Δευτέρα και δήλωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση και ορισμένων από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.

Η Moody's μείωσε τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Truist Financial σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

«Τα αποτελέσματα πολλών τραπεζών κατά το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις κερδοφορίας που θα μειώσουν την ικανότητά τους να δημιουργούν εσωτερικά κεφάλαια», αναφέρει η Moody's σε σημείωμά της.

«Αυτό συμβαίνει καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται να μειώνεται, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών».

Τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, οι πιθανές αδυναμίες των ρυθμιστικών κεφαλαίων και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με τα δάνεια εμπορικών ακινήτων εν μέσω εξασθένησης της ζήτησης για χώρους γραφείων είναι μεταξύ των πιέσεων που προκαλούν την αναθεώρηση, ανέφερε η Moody's αργά τη Δευτέρα.

«Συλλογικά, αυτές οι τρεις εξελίξεις έχουν μειώσει το πιστωτικό προφίλ αρκετών αμερικανικών τραπεζών, αν και όχι όλων των τραπεζών εξίσου», έγραψε σε ορισμένες από τις αξιολογήσεις.

Ο οργανισμός άλλαξε επίσης τις προοπτικές του σε αρνητικές για έντεκα μεγάλους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Citizens Financial και Fifth Third Bancorp.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων σε πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δρομολόγησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.

Τα στοιχεία έρευνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες ανέφεραν αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα και ασθενέστερη ζήτηση δανείων τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Ο ομότιμος οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μία βαθμίδα σε AA+ λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης κατά τα επόμενα τρία χρόνια και των επανειλημμένων διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους που κατέβηκαν μέχρι τέλους.

Στις τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τη Moody's περιλαμβάνονται η M&T Bank η Pinnacle Financial Partners, η Prosperity Bank και η BOK Financial Corp.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back