ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυλακές Ιωαννίνων: Πολύ μεγαλύτερες…

Εικόνα του άρθρου Φυλακές Ιωαννίνων: Πολύ μεγαλύτερες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2023, 23:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι νέες φυλακές Ιωαννίνων έχουν χωροθετηθεί στην Κόντσικα, όπου ο Δήμος Ιωαννιτών έχει παραχωρήσει έκταση 100 στρεμμάτων. Με την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, το παρόν κατάστημα κράτησης στο Σταυράκι, που βρίσκεται εντός της πόλης, θα κλείσει.

Το εγχείρημα αυτό συζητείται εδώ και μια δεκαετία. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να κατασκευάσει νέες φυλακές στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου κτιριολογικού προγράμματος στη χώρα.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, οι θέσεις για τους κρατούμενους αυξάνονται κατά πολύ. Οι φυλακές Σταυρακίου διαθέτουν επίσημα 66 με 80 θέσεις για κρατούμενους –ωστόσο πολλές φορές, στην πράξη, ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει τα όρια.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή της Κόντσικας, που βρίσκεται σε περιοχή του Δικτύου Natura, όπως είχε ανακοινωθεί, απαιτείται ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφορούν την εκπόνηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

«Ένα αίτημα πολλών χρόνων από τον δήμο και τους κατοίκους των Ιωαννίνων γίνεται πραγματικότητα. Φεύγουν οι φυλακές Σταυρακίου, που βρίσκονται στον αστικό ιστό. Με την ολοκλήρωση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος, ο χώρος και τα κτίρια των φυλακών Σταυρακίου θα παραχωρηθούν ανταποδοτικά στον Δήμο Ιωαννιτών. Μια σημαντική αναβάθμιση για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, για την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και για την τοπική οικονομία, καθώς εκτός από το υπάρχον προσωπικό θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αναφέρει επίσης: «Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας και η δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές και πάντοτε με τον απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας συνιστά κυρίαρχο πυλώνα και πρωταρχική, διαρκή επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής που ασκούμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, το σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Οπότε είναι πολύ πρώιμες και οι όποιες αναφορές περί δημιουργίας «εκατοντάδων θέσεων εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back