Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Φύγετε το συντομότερο δυνατό» ζητά η ΕΕ από τη Βρετανία

Εικόνα του άρθρου «Φύγετε το συντομότερο δυνατό» ζητά η ΕΕ από τη Βρετανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2016, 22:21
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Το συντομότερο δυνατό» να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν τη Βρετανία οι επικεφαλής των οργάνων της Ε.Ε.

«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. 

Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού» δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης».

Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας» πρόσθεσε.

«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό, τον Τσέχο και τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Στο μεταξύ η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ (πρόεδρος και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) αποφάσισε σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου. Στη σύνοδο αυτή, οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν ψήφισμα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα. Στην έκτακτη σύνοδο θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκπρόσωποι του Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back