Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-11-2018, 12:13
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδο κορυφής για την Κυριακή 25 Νοεμβρίου υπογραφής του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (στη φωτογραφία με τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ).

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη», οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν «αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση «θα είναι εντατική», δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε.

Η ΕΕ και η Βρετανία κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ σ ένα σχέδιο συμφωνίας σχεδόν 600 σελίδων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση. 


ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκε σήμερα διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε και αυτός ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter.

Μόλις πριν από λίγο την παραίτηση της ανακοίνωσε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit. «Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP. Φωτογραφία: ©European Council

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa