ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«ΦΩΣ»: Το Ζαγόρι και οι «προεκλογικοί πανηγυρισμοί»

Εικόνα του άρθρου «ΦΩΣ»: Το Ζαγόρι και οι «προεκλογικοί πανηγυρισμοί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 02:28
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η περιφερειακή παράταξη «ΦΩΣ» με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Λάμπρο Γεωργόπουλο έρχεται να αναγνωρίσει την επιτυχία της ένταξης του Ζαγορίου στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO. Από την άλλη μεριά, κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τους προεκλογικούς πανηγυρισμούς των διοικούντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής αρχής.

Καταρχάς, η παράταξη σημειώνει στην ανακοίνωσή της κάτι που όντως ισχύει: Η υποψηφιότητα του Ζαγορίου εγκρίθηκε όσον αφορά ένα κριτήριο –αυτό της αρχιτεκτονικής. Στην UNESCO υπάρχουν 10 κριτήρια. Ωστόσο, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί η ένταξη.

Μία ακόμη παρατήρηση της παράταξης αφορά τα όσα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το «ΦΩΣ» κάνει λόγο μεταξύ άλλων για δημιουργία πληροφοριακής βάσης και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διατήρηση και τη διαχείριση των παραδοσιακών οικισμών και κτισμάτων και για ενίσχυση των παραδοσιακών τεχνικών και δεξιοτήτων τοιχοποιίας και δόμησης. Εκτιμά δε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που η Περιφέρεια Ηπείρου θα έπρεπε να είχε κάνει ήδη όχι μόνο για το Ζαγόρι αλλά και για άλλες περιοχές.

Η παράταξη παραθέτει και κάποιες σοβαρές αδυναμίες της περιοχής: τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, τη μέτρια κατάσταση του οδικού δικτύου και τη φτωχή κάλυψη των οικισμών από τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως και κάποιες απειλές, όπως είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «μαζικού» τουρισμού. Προσθέτει δε ότι την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Ηπείρου προσθέτει κι άλλες απειλές, δίνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των ορίων βάρους διέλευσης οχημάτων από τη γέφυρα Πάπιγκου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back