ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φως» εξόδου από τα υπερβολικά ελλείμματα

Εικόνα του άρθρου «Φως» εξόδου από τα υπερβολικά ελλείμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2017, 13:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αποφάσισαν χθες, σε πρώτη φάση, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται σε επίπεδο πρέσβεων, εντός του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο, ώστε «να κλείσει τον Ιούλιο του 2018 το πρόγραμμα και να βγει η χώρα από τα Μνημόνια» 

Ακόμη σημείωσε ότι μετά τη λήξη της ρύθμισης προστασίας για την πρώτη κατοικία, στα τέλη του έτους, θα έρθει νέα ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές.


ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στο μεταξύ αύξηση παρουσίασαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι οφειλές ανήλθαν στο ποσό των 3,914 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 3,840 δισ. ευρώ του περασμένου Ιουνίου. 

Πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ειδικότερα οι εκκρεμείς επιστροφές άμεσων φόρων διαμορφώθηκαν σε 963 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο έναντι 936 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές έμμεσων φόρων αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 394 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back