ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φωλιές σταχτοτσικνιάδων (κι όχι μόνο) στους καλαμώνες

Εικόνα του άρθρου Φωλιές σταχτοτσικνιάδων (κι όχι μόνο) στους καλαμώνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 19:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα drone ήρθε… να επιβεβαιώσει κι αυτό με τη σειρά του, τη σημασία που έχουν οι καλαμώνες της λίμνης Παμβώτιδας για τις φωλιές των πουλιών και την αναπαραγωγή τους.

Στις 12 Απριλίου, στο πλαίσιο της δράσης «Παρακολούθηση ειδών ορνιθοπανίδας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», επιστημονικό προσωπικό και ορνιθολόγος-συνεργάτης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων πραγματοποίησαν πτήση με σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με drone δηλαδή. Το drone αποτελεί το νέο εργαλείο του Φορέα Διαχείρισης για την επιτήρηση της περιοχής της λίμνης.

Με τη συγκεκριμένη πτήση με drone, έγινε καταγραφή σε τμήματα των καλαμώνων της Παμβώτιδας για την ανίχνευση ειδών που αναπαράγονται στην περιοχή, και των φωλιών τους.

Κατά την επισκόπηση με drone, εντοπίστηκαν ενεργές φωλιές αποτελούμενες κυρίως από είδη λαγγόνας (Phalacrocorax pygmeus) και σταχτοτσικνιάδων (Ardea cinerea) αποδεικνύοντας την σημαντικότητα του εν λόγω ενδιαιτήματος, όπως αναφέρεται από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Για την καταγραφή αυτή, όπως σημειώθηκε, πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή όχλησης της άγριας πανίδας.

Σημειωτέον ότι οι πτήσεις με drone σε προστατευόμενες περιοχές απαιτούν ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

* Φωτό: Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back