Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φτηνές συγκρίσεις για την ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Φτηνές συγκρίσεις για την ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2023, 11:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, ο άμεσος πολιτικά αρμόδιος για την ακρίβεια που σοβεί στην Ελλάδα, κατέφυγε (όχι για πρώτη φορά) σε ανακρίβειες και κατ’ επιλογήν στοιχεία, σχετικά με τις αιτίες ακρίβειας, αλλά και τα συγκριτικά μεγέθη.

Ο υπουργός που ισχυρίστηκε πριν από λίγες μέρες ότι «ένα 70% περνάει καλά», είπε στη Βουλή, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η Ελλάδα έχει «15,6% πληθωρισμό όταν ο μέσος όρος τιμών στην ΕΕ είναι στο 18,2% και της ευρωζώνης στο 16,3%. Είμαστε, δηλαδή, πάνω από τρεις μονάδες κάτω από μέσο όρο της ΕΕ και μία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Είπε επίσης ότι «όταν γίνονται συγκρίσεις στο δείκτη τιμών, αυτές θα πρέπει να γίνονται είτε με τον μέσο όρο της ευρωζώνης ή έστω της ΕΕ όπου έχουμε ομοειδής αγορές και όχι με την παγκόσμια λίστα όπου σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται υποανάπτυκτες οικονομίες χωρών».

Η Ελλάδα έχει πληθωρισμό 7,2% (μέτρηση Δεκεμβρίου 2022) και η ευρωζώνη 8,5% κατά μέσο όρο (στοιχεία Eurostat). Φυσικά, οι μέσοι όροι σε θέματα αγοραστικής δύναμης δεν είναι ακριβείς αποτυπώσεις για το πώς ακριβώς διαβιεί ο πληθυσμός και αυτό, ο κ. Γεωργιάδης επιμένει να το αποσιωπά.

Δεν είναι «υποφερτός» ένας πληθωρισμός 7,2% για την Ελλάδα, τη στιγμή που η Γερμανία, με πολύ ψηλότερους μισθούς και πολλές περισσότερες υποδομές και πρόνοιες, έχει 8,6%. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 18.908 ευρώ και η Γερμανία 42.728 ευρώ…

Ατυχώς, για τον υπουργό Ανάπτυξης, ήδη από το 2021 (στοιχεία Eurostat), τα ελληνικά κόστη ήταν πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ: 105,2 ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα, αμέσως κάτω από τη Γερμανία (105,5), με τις γνωστές διαφορές βιοτικού επιπέδου που προαναφέρθηκαν, να ισχύουν.

 Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας υπερασπίστηκε ξανά την ελλιπή και εμβαλωματική, αλλά και μόνη πολιτική παρέμβασή του, το «καλάθι του νοικοκυριού», λέγοντας ότι «έχει πετύχει». Το συγκεκριμένο μέτρο όμως ούτε καν συγκράτησε τις τιμές του συνόλου των προϊόντων που συμπεριέλαβε, ενώ δεν είναι προσβάσιμο σε όλο το αγοραστικό κοινό. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα του, είναι «προϊόντα ετικέτας», έτσι και αλλιώς φθηνότερα από τα υπόλοιπα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά τις εταιρίες, λέγοντας ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός περί αισχροκέρδειας.

Ας δούμε τις τιμές βενζίνης στην Ευρώπη (30/12023, αμόλυβδη 95,  Weekly Oli Bulletin της ΕΕ): Στην Ελλάδα, τα 1000l καυσίμου κόστιζαν 1,919/λίτρο. Στη Γερμανία, η αντίστοιχη τιμή είναι 1,845. Στο Λουξεμβούργο, 1.580.

Στο δε πετρέλαιο θέρμανσης, οι τιμές ήταν οι εξής: Ελλάδα 1,298 ευρώ, Γερμανία 1,239.5 ευρώ, Λουξεμβούργο 1,076. Φανταστείτε ότι ο νομός Ιωαννίνων δεν είναι καν στον υψηλότερο συντελεστή για το επίδομα θέρμανσης, προφανώς γιατί κρίθηκε ότι δεν κάνει τόσο πολύ κρύο εδώ.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back