Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Εικόνα του άρθρου «Φρένο» στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2016, 16:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μήνυμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι σαφές: Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ, έως το 2018.

Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή του σήμερα 21 Ιουνίου 2016 με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφού ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ, επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με την παροχή δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, το επιτόκιο των δανείων του ESM βρίσκεται κάτω του 1%, ενώ η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων ανέρχεται στα 32 έτη.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία» διαβεβαίωσε παράλληλα, παρότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αβεβαιότητα των δημοσιονομικών μεγεθών. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, τις ανάγκες της Ελλάδας σε λίγα χρόνια από τώρα, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις είναι αρκετά αβέβαιες» σημείωσε με νόημα.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους», σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές είναι πιο ρεαλιστικές έναντι του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «η λύση -εάν βρεθεί- θα βρεθεί την τελευταία στιγμή». «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση, ενώ τα κακά είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα» σημείωσε, με νόημα.

«Οι δύο παράλληλες διαδικασίες -η μια για την ελάφρυνση του χρέους και η άλλη για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων- θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back