ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φορείς Κόνιτσας κατά αιολικών και υδροηλεκτρικών

Εικόνα του άρθρου Φορείς Κόνιτσας κατά αιολικών και υδροηλεκτρικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συγκεκριμένες πράξεις και όχι λόγια ζητούν επί της ουσίας από τον Δήμο Κόνιτσας, και πιο συγκεκριμένα από τον δήμαρχο Νίκο Εξάρχου, κάτοικοι φορέων της Αετομηλίτσας, της Καστάνιανης κι άλλων χωριών για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών σταθμών στον Γράμμο και στον Σμόλικα.

Η Πρωτοβουλία κατοίκων Αετομηλίτσας, ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου, η Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου, η Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης Άγιος Νικόλαος αναφέρουν ότι στις 22 Ιουλίου έγινε στο Κεφαλοχώρι σχετική ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του δημάρχου κ. Εξάρχου και δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνουν, σε εκείνη την εκδήλωση, ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο για έκδοση ψηφίσματος από τον Δήμο, στο οποίο θα διατυπώνονται οι διαφωνίες του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να εκδώσει Βεβαιώσεις Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στις θέσεις «Οχυρόν» και «Γυμνόν», καθώς και η πρόθεση για προσφυγή σε νομικές ενέργειες.

Σε αυτό το σημείο, οι φορείς σημειώνουν ότι για την ίδια περιοχή στις 8 Ιουνίου κατατέθηκε αίτηση για την τοποθέτηση επιπλέον πέντε ανεμογεννητριών. «Οι εταιρίες που πλέον κατέχουν τις άδειες παραγωγής με αυτή που έχει πραγματοποιήσει τη νέα αίτηση είναι ίδιων συμφερόντων. Οπότε πρόκειται για ένα ενιαίο αιολικό, του οποίου έχουν προχωρήσει τεχνηέντως στην κατάτμηση, για να αποφύγουν την πραγματοποίηση των απαιτούμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να λάβουν πιο εύκολα και άμεσα τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις» αναφέρουν.

Οι φορείς επισημαίνουν ακόμα ότι στην εκδήλωση του Ιουλίου ο κ. Εξάρχου δεσμεύτηκε προφορικά για τη συμμετοχή του Δήμου Κόνιτσας στις νομικές ενέργειες, που γίνονται από τους κατοίκους της Αετομηλίτσας, οι οποίοι έχουν προσβάλλει ήδη την απόφαση της ΡΑΕ να εκδώσει άδεια παραγωγής για την κατασκευή ΜΥΗΕ στο Άσπρο Ρέμα στην Αετομηλίτσα.

Ο καιρός όμως πέρασε και οι δεσμεύσεις, όπως φαίνεται, δεν έγινε πράξη.

Γι αυτό και οι φορείς, με επιστολή τους προς τον κ. Εξάρχου και το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούν να εκδοθεί το ψήφισμα, να συμμετάσχει ο Δήμος στις νομικές διαδικασίες κατά των ανεμογεννητριών στις θέσεις «Οχυρόν» και «Γυμνόν» αλλά και στις προσφυγές των κατοίκων της Αετομηλίτσας κατά του υδροηλεκτρικού έργου στο Άσπρο Ρέμα όπως και να εξεταστούν οι σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την κατασκευή δεκάδων ΜΥΗΕ.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back