Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φορείς Διαχείρισης: Όλα αλλάζουν

Εικόνα του άρθρου Φορείς Διαχείρισης: Όλα αλλάζουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2020, 15:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρόθεσή του να αλλάξει τα δεδομένα στο καθεστώς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών έκανε γνωστή αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ετοιμάζει αυτή την περίοδο σχετικό σχέδιο νόμου. Οι προωθούμενες αλλαγές ανακοινώθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και συμπεριλαμβάνονται και σε ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στα αθηναϊκά μόνο μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο θέλει να καταργήσει επί της ουσίας τους φορείς διαχείρισης, στη θέση των οποίων προβλέπει έναν ενιαίο κεντρικό φορέα, όπως και να μεταβιβάσει τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες.

Σε οργανωτικό και τοπικό επίπεδο, οι φορείς διαχείρισης, όπως τους ξέρουμε σήμερα, θα υποκατασταθούν με τμήματα και επιτροπές. Όσο για τους εργαζόμενους, το υπουργείο κάνει λόγο για «στελέχωση του νέου σχήματος μέσω αξιολόγησης βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ».

Κατά τα άλλα, το μοντέλο που προωθεί το υπουργείο, αφορά προγραμματικές συμβάσεις με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (για δάση, νερά και φύλαξη) και με τις Περιφέρειες (για έργα ήπιας, πράσινης ανάπτυξης).

Τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο, προκάλεσαν πάντως την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «επιβολή αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής με πρόσχημα τη δήθεν πράσινη ατζέντα». «Το επιτελικό κράτος της ΝΔ θυσιάζει και τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα και non paper του ΥΠΕΝ, το οποίο περιέργως δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back