ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη βόρεια Ιταλία (upd)

Εικόνα του άρθρου Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη βόρεια Ιταλία (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 15:47
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη βόρεια περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλλο Μουσουμέτσι δήλωσε ότι ορισμένες περιοχές δέχθηκαν τη μισή μέση ετήσια βροχόπτωση σε μόλις 36 ώρες, με αποτέλεσμα τα ποτάμια να σπάσουν τις όχθες τους, στέλνοντας το νερό καταιγιστικά μέσα στις πόλεις και βυθίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

«Οι βροχοπτώσεις δεν έχουν τελειώσει, θα συνεχιστούν για αρκετές ώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Ιμακολάτα Ποστιλιόνε, στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ, πολύ περίπλοκη κατάσταση».

Οι αξιωματούχοι της Εμίλια-Ρομάνια δήλωσαν ότι τρεις νεκροί βρέθηκαν στις πόλεις Φορλί, Τσεζένα και Τσεζενάτικο, ενώ τρία άτομα αγνοούνται.

Πάνω από 10 ποτάμια πλημμύρισαν στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε πόλεις όπως η Τσεζένα να ανέβουν στις στέγες των κτιρίων τους, όπου οι πυροσβέστες τους διέσωσαν με ελικόπτερα ή φουσκωτά.

«Μην πλησιάζετε τα ποτάμια. Όσοι ζουν σε περιοχές κοντά σε ρέματα θα πρέπει να μετακινηθούν σε υψηλότερους ορόφους», ανέφερε ο περιφερειάρχης Στέφανο Μπονατσίνι στο Facebook.

Πολλοί δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές αποκλείστηκαν, ενώ οι δήμαρχοι πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μπολόνια, κάλεσαν τους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Η βόρεια πόλη της Ραβέννα, κοντά στην ακτή της Αδριατικής, επλήγη επίσης σοβαρά.

«Ήταν ίσως η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβέννα Μικέλε ντι Πασκάλ στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμός RAI, λέγοντας ότι 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μόνο από την πόλη του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η Ραβέννα είναι αγνώριστη από τις ζημιές που έχει υποστεί».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την «απόλυτη εγγύτητά της στον πληγέντα πληθυσμό» και, γράφοντας στο Twitter, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια.

Ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που η Εμίλια-Ρομάνια πλήττεται από κακοκαιρία, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια καταιγίδων στις αρχές Μαΐου.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ακολούθησαν μήνες ξηρασίας που στέγνωσαν τη γη, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφά νερό και επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο των πλημμυρών, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Vigili del Fuoco

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back