ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φοιτητές αναζητούν στέγη

Εικόνα του άρθρου Φοιτητές αναζητούν στέγη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2017, 17:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στα Γιάννενα είναι σχεδόν διαχρονικό, αλλάζοντας ανά περίοδο μόνο τα χαρακτηριστικά του. Στο μεγάλο «μπαμ» των εισακτέων στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δεν επαρκούσαν τα σπίτια, οπότε κάθε… πιλοτή και γκαράζ μετατράπηκαν αίφνης σε γκαρσονιέρες, συχνά με αναντίστοιχα της κατάστασης του σπιτιού ενοίκια. Όσο βάθαινε η κρίση όμως, το πρόβλημα άλλαξε χαρακτηριστικά: πλέον, οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις στέγασης σε φοιτητικές εστίες αυξήθηκαν κατακόρυφα (καθώς τα εισοδήματα «αφανίστηκαν» για την πλειοψηφία), αλλά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει τη δυνατότητα να τους στεγάσει όλους.

Χτες το βράδυ, εκπρόσωποι των φοιτητών έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο και σε πρώτη φάση, πήραν τη συμπαράσταση του σώματος. Το θέμα αφορά 175, σε πρώτη φάση, φοιτητές και φοιτήτριες που μένουν εκτός εστιών, για τους οποίους, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, οι φοιτητές έθεσαν το θέμα της φθηνότερης μετακίνησης με το ΚΤΕΛ και της αντιμετώπισης των αδέσποτων.

Οι φοιτητές ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου στην ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να πιέσει πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να εξετάσει αν υπάρχει τρόπος ακόμα και να χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους μέρος τους κόστους.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί ο Δήμος να υποκαθιστά το κράτος ούτε άλλους φορείς και να δίνει λύση μόνος του σε όλα τα προβλήματα. Κατανοούμε όμως το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πιστεύω πως μια κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο θα έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα και στο ζήτημα της στέγασης και σε αυτό της μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Ωστόσο, το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Τα χρήματα δεν περισσεύουν ούτε στο πανεπιστήμιο, καθώς τα τελευταία επτά χρόνια έχει χτυπηθεί και αυτό από τις «μνημονιακές» αποφάσεις και πολιτικές και συχνά, δεν είναι ικανοποιητικά για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Ειδικά τώρα που οι πληρότητες σε νεκρές περιόδους ανεβαίνουν, λόγω Ιόνιας οδού, μόνο εύκολο δεν είναι να βρεθεί λύση. Την προσεχή Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα λήγει η προθεσμία προσφορών στο πανεπιστήμιο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back