ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΦοΔΣΑ-Δήμος Ιωαννιτών: Συμφωνία για τον λογαριασμό του 2021

Εικόνα του άρθρου ΦοΔΣΑ-Δήμος Ιωαννιτών: Συμφωνία για τον λογαριασμό του 2021
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 15:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την ηρεμία να έχει επέλθει στις σχέσεις του Δήμου Ιωαννιτών με τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες την τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ για το 2021.

Η εισφορά που θα πληρώσει ο Δήμος Ιωαννιτών, ανέρχεται σε 1,25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦοΔΣΑ εφαρμόζει ενιαία τιμολογιακή πολιτική, στην οποία ο Δήμος Ιωαννιτών είχε εναντιωθεί πέρσι. Τελικά, επήλθε μια συμφωνία, με τη διευθέτηση του ζητήματος του διαγωνισμού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων να έχει παίξει τον ρόλο του.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν παρών και ο πρόεδρος του Φορέα, δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο οποίος έδωσε και τις απαραίτητες εξηγήσεις στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. «Προηγήθηκε μία συνεργασία με τον δήμαρχο και στη βάση αυτής έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις επί της αρχικής πρότασης» ανέφερε ο κ. Καλαντζής. Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος διευκρίνισε ότι, μετά τη συνεργασία, επήλθε μια μείωση περίπου 500.000 ευρώ επί του λειτουργικού κόστους του Φορέα.

Στο ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ για το 2021, έχει συμψηφιστεί και μια επιστροφή 270.000 ευρώ από το 2020.

Για το 2021, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, έχει υπολογιστεί περίπου δίμηνη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεδομένου ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της παροχής υπηρεσίας λειτουργίας των σταθμών.

Με τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναμένεται μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και εξασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των απορριμμάτων που καταφτάνουν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Το 2020, τα σκουπίδια της Ηπείρου… δεν έπιασαν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 80.000 τόνων. Όπως είπε ο κ. Καλαντζής, το 2020 πήγαν στη μονάδα 76.000 τόνοι. Σημειωτέον ότι η τιμή μονάδας του τόνου κάτω από το όριο της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, είναι πιο ακριβή. Συγκεκριμένα, το κόστος είναι 42,6 ευρώ ανά τόνο. Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «φέτος θα ξεπεράσουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Όσα περισσότερα απορρίμματα πηγαίνουμε, οι χρεώσεις ανά τόνο πέφτουν» είπε.

Το σχέδιο της τιμολογιακής πολιτικής του ΦοΔΣΑ καταψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση».

Η τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ αφορά τη διαχείριση των τριών ΧΥΤΥ και του υπολείμματος και των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back