Πιο κοντά στην επαναφορά της θανατικής ποινής βρίσκεται η Τουρκία. Το θέμα τίθεται πλέον ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει απερίφραστα πως περιμένει πλέον την νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο.
«Το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Αυτοί οι κακούργοι μας βομβάρδισαν και πιστεύω πως το κοινοβούλιο θα λάβει την σωστή απόφαση. Ως αρμόδια αρχή για την έγκριση των αποφάσεων του κοινοβουλίου, ανακοινώνω πως αν πάρουν τέτοια απόφαση θα την εγκρίνω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον πλήθους που τον επευφημούσε.
Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε», ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».
Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν διένυε την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία. Η κατάργηση είχε γίνει ως κίνηση προσέγγισης με την ΕΕ και για να πληροί η χώρα τα κριτήρια για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και διεθνείς αντιδράσεις. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής τελειώνει οριστικά η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας έκανε σχετικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των 28.
Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Επίσης το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου, έγινε γνωστό πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος τόνισε πως οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι απέλυσε σήμερα Τρίτη 15.200 εργαζομένους, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για υπαλλήλους που συνδέονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς του υπουργείου σε ολόκληρη την Τουρκία.
Το κρατικό TRT μετέδωσε πως διατάχθηκε επίσης η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετέδωσε το TRT.
Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Στην Τουρκία, σχεδόν 20.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί και στρατιωτικοί έχουν είτε συλληφθεί είτε έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους.