Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Νίκης της κεντροδεξιάς, άνοδος της ακροδεξιάς

Εικόνα του άρθρου Φινλανδία: Νίκης της κεντροδεξιάς, άνοδος της ακροδεξιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2023, 16:49
ΚΟΣΜΟΣ

Το κυριότερο συντηρητικό κόμμα της Φινλανδίας διεκδίκησε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής σε μια αμφίρροπη τριπλή κούρσα, κατά την οποία οι ακροδεξιοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, αφήνοντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν στην τρίτη θέση, διαψεύδοντας τις ελπίδες της για επανεκλογή.

Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) διεκδίκησε τη νίκη με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, βγαίνοντας πρώτο με ποσοστό 20,8%. Ακολούθησε το ακροδεξιό κόμμα «Οι Φινλανδοί» με 20,1%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν 19,9%.

Με τα τρία πρώτα κόμματα να λαμβάνουν το καθένα περίπου 20% των ψήφων, κανένα κόμμα δεν είναι σε θέση να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Περισσότεροι από 2.400 υποψήφιοι από 22 κόμματα διεκδικούσαν τις 200 έδρες στο κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας.

«Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Φινλανδία θα ξεκινήσουν υπό την ηγεσία του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πέτερι Όρπο.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, ξεπέρασε τα τελευταία εμπόδια για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα μέλη της συμμαχίας, η Τουρκία και η Ουγγαρία, υπέγραψαν την αίτηση ένταξης της χώρας.

Το ποσοστό του NCP μεταφράζεται σε 48 έδρες στην Eduskunta, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, ενώ οι Φινλανδοί, ένα εθνικιστικό κόμμα που κινείται σε μεγάλο βαθμό σε μια αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα, πρόκειται να λάβει 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν 43 έδρες.

Πηγή: AP. Φωτογραφία: twitter



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back