Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Φιμώνεται κάθε φωνή αλήθειας»

Εικόνα του άρθρου «Φιμώνεται κάθε φωνή αλήθειας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 00:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε νέα της ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου παίρνει θέση απέναντι στον πρόεδρο του συλλόγου εργαζόμενων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ κατηγορεί τον πρόεδρο του συλλόγου, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, ότι «παρουσίασε μια εικονική  πραγματικότητα» σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, «λέγοντας ότι η 6η ΥΠΕ και το ΠΓΝΙ είναι πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και στην προετοιμασία και στην εξασφάλιση των όρων να δοθεί η μάχη με όλα τα διαθέσιμα για τους υγειονομικούς όπλα».

Επίσης, κάνει κριτική στην πλειοψηφία του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, για την ανακοίνωση, που σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, επιχειρεί «να φιμωθεί κάθε φωνή αλήθειας, για την πραγματική κατάσταση που αποτυπώνουν οι συνάδελφοι που ζουν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία τη μάχη  αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού».


Μάλιστα αναφέρει ότι η ανακοίνωση δεν γνωστοποιήθηκε σε όλα τα μέλη της διοίκησης του ΙΣΙ και «αποτελεί μνημείο παρέμβασης στην ελευθερία έκφρασης, που δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση πέτυχε το κατασταλτικό της στόχο».

Συμπληρώνει ότι «αποτελεί επίσης  κορυφαία στιγμή αποκάλυψης ότι συνάδελφοι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος του ΙΣΙ και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΙ,  λειτουργούν με κίνητρο την  συγκάλυψη της επικίνδυνης καθυστέρησης στην στελέχωση των νοσοκομείων και της  θωράκισης των συναδέλφων με τα πιο αξιόπιστα όπλα από την κυβέρνηση».

Ακόμα:

Αναφέρει ότι τόσο η ηγεσία του συλλόγου, όσο και ο πρόεδρος "και η πλειοψηφία» του συλλόγου εργαζόμενων «είναι στελέχη της ΝΔ και φαίνεται πως αλληλοσυμπληρώνονται στην προσπάθεια να μπεί σε καραντίνα η αλήθεια για να κυκλοφορεί ελεύθερη η κυβερνητική ανευθυνότητα και να παρουσιάζεται μια εικονική  πραγματικότητα για το ΠΓΝΙ και τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, που μετρούνε 65 υγειονομικούς σε καραντίνα σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα».

Η ΕΙΝΗ τους καταγγέλλει ως «πιστούς υπηρέτες της πολιτικής που βάζει το οικονομικό κόστος  ως το βασικό κριτήριο λήψης των επιστημονικά κατάλληλων μέτρων για την προστασία τη υγείας των υγειονομικών και λαού.   Γι΄αυτό άλλωστε δεν βγάλανε άχνα όταν 600 μόνο εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ εκπαιδεύτηκαν στην χρήση της στολής προστασίας με μία και μοναδική στολή, λόγω έλλειψης, καθυστερώντας την εκπαίδευση για εβδομάδες.  Γι΄ αυτό δεν βγάζουνε άχνα σήμερα που η 6η ΥΠΕ ζητά καθημερινή καταμέτρηση όλου του υγειονομικού υλικού, σε κάθε κλινική καθημερινά, για να ελέγχεται η ροή του με το σταγονόμετρο, αποκαλύπτοντας την τεράστια έλλειψη».

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στέλνονται οδηγίες στο προσωπικό «για την σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, που δεν υπάρχουν στο ΠΓΝΙ.  Γι΄ αυτό προσπάθησαν να συγκαλύψουν πολλά περιστατικά λάθος διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία η ΕΙΝΗ ανέδειξε και προκάλεσε τον έλεγχο τους από την διοίκηση».  Αναφέρονται ακόμα σε απολύσεις συμβασιούχων του ΟΑΕΔ και καθαριστριών, στην είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στην πρωτοβάθμια υγεία κ.α.

«Προφανώς μαζί με τον ΕΟΔΥ  θεωρούν επιστημονικά ορθή,  την μέθοδο της αυτοαξιολόγησης και αυτοθεραπείας των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους κάνοντας τον πρακτικό νοσοκόμο, τονίζει».    

Οι καταγγελίες για τις διοικήσεις των συλλόγων δεν σταματούν εδώ. Η ΕΙΝΗ καταγγέλλει ότι οι δύο διοικήσεις «κάνουν ‘την πάπια' εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού για το επικίνδυνο δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες κλινικάρχες».

Η EINH εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη προσωπικού και μέσων προστασίας ειδικότερα εκείνων που παρέχουν υψηλή προστασία, στα νοσοκομεία της Ηπείρου.  «Ανεξάρτητα από τον  σχεδιασμό στα χαρτιά που έχουν οι διοικήσεις,  κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ύπαρξη του προσωπικού και  των υλικών μέσων στα νοσοκομεία. Χωρίς επαρκή στελέχωση στα ΤΕΠ στα ειδικά τμήματα  λοιμωδών και στις ΜΕΘ που στήνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.   Παρά τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την αναγκαιότητα ελέγχων και επανελέγχων του υγειονομικού προσωπικού για τον ιό, εξετάσεις δεν γίνονται και στα νοσοκομεία της Ηπείρου, με τρανταχτό παράδειγμα συνάδελφο στην Πρέβεζα που μπήκε σε καραντίνα - σαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα άλλου συνάδελφου - και στον οποίο καμιά εξέταση δεν έγινε» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Συμπληρώνει ακόμα ότι «όσοι προβάλλουν την ατομική ευθύνη σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, προσπαθούν να αποσιωπήσουν την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω.  Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη».


Η ΕΙΝΗ παραθέτει μια σειρά αιτημάτων:

  1. Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
  2. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
  3. Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και οι δομές ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους.
  4. Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  5. Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στη μάχη μέσα από τις δομές της δημόσιας Υγείας.
  6. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.
  7. Να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση από όλους όσους εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  8. Να υπάρχει επιστημονική ιχνηλάτηση και εκτέλεση test για τον ιό σε όλους τους υγειονομικούς με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.
  9. Να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
  10. Να ενταχθούν οι υγειονομικοί άμεσα στα ΒΑΕ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back